Reacție dură a Turciei la anunțarea referendumului din Kurdistanul irakian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie, „va avea un preț”, relatează AFP.

„Insistența (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preț”, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autoritățile de la Erbil — capitala Kurdistanului irakian — să renunțe la această „abordare greșită”.

Referendumul este prevăzut pentru 25 septembrie în această regiune din nordul Irakului, care beneficiază din 1991 de o autonomie care s-a extins de-a lungul anilor.

Turcia, care se confruntă cu tendințele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marți al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.

Parlamentul local din Kurdistan, care nu s-a mai întrunit de peste doi ani, se va pronunța vineri cu privire la organizarea acestui referendum, anunțat în iunie de liderul regiunii autonome, Masoud Barzani.

Oficialii kurzi au afirmat că o victorie a taberei „Da” nu va conduce imediat la anunțarea independenței, ci le-ar permite ca pe o poziție întărită să lanseze noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

Dar opoziția Turciei față de independența Kurdistanului irakian este susceptibilă să compromită viabilitatea unui eventual stat kurd.

Kurdistanul irakian obține principalele venituri din exportul de petrol, printr-o conductă care ajunge în portul turc Ceyhan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...