Printre subiectele prioritare aflate pe agenda reuniunii se află reforma ONU şi aspecte ale unui demers global pentru schimbare, a afirmat Guterres, apreciind că organizaţia trebuie să se adapteze în faţa ameninţărilor globale reprezentate de armele nucleare, terorismul, schimbarea climatică şi inegalitatea.

''Oameni din întreaga lume cer pe bună dreptate schimbare şi caută guverne şi instituţii care să facă acest lucru. Cu toţii suntem de acord că ONU trebuie să facă chiar mai mult pentru a se adapta şi a obţine rezultate. Acesta este obiectivul propunerilor de reformă pe care această adunare le va lua în considerare'', a afirmat Guterres.

De când fostul premier portughez Guterres a preluat funcţia de secretar general al ONU, în ianuarie, el a dobândit o reputaţie de diplomat discret. Pe tot parcursul carierei sale, el a fost cunoscut ca fiind un umanist, un realist şi un om de acţiune.

În calitate de înalt comisar pentru refugiaţi, o activitate care l-a adus uneori alături de starul de la Hollywood şi emisarul special al ONU, Angelina Jolie, el a petrecut mai mult de 10 ani confruntându-se cu una dintre cele mai grave crize ale migraţiei din lume.

Când a respins nominalizarea Partidului Socialist pentru a candida la preşedinţia ţării, la începutul anului, Antonio Guterres a afirmat într-un interviu pentru canalul de televiziune RTP că şefii de stat sunt ca arbitrii, în timp ce el dorea să joace. ''Aş dori să fiu pe teren în acţiune şi în mod constant angajat', a spus secretarul general al ONU. Ca student, el a dorit să 'schimbe o societate plină de nedreptăţi''.

Guterres s-a ocupat personal de unele probleme în diferite ocazii de la preluarea funcţiei de secretar general al ONU. El a găzduit personal la New York un dineu la care au participat liderii rivali din insula Cipru cu scopul de a-i încuraja să continue negocierile de pace. Antonio Guterres s-a deplasat de asemenea în Golf pentru a încerca să soluţioneze disputa cu Qatarul.

Cel mai recent, Guterres şi-a oferit serviciile de mediere pentru a începe negocieri cu Coreea de Nord şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte măsuri privind criza refugiaţilor musulmani din Myanmar într-o scrisoare — prima scrisoare de acest tip trimisă de un secretar general al ONU din 1989, potrivit unor declaraţii făcute de el în cadrul unei conferinţe de presă înaintea celei de-a 72-a Adunări Generale.

Discursul de deschidere pe care îl va rosti în cadrul Adunării Generale îi va da lui Guterres ocazia de a defini modul în care îşi vede rolul, a afirmat Michael Doyle, expert pe probleme legate de ONU la Columbia University şi fost consilier al lui Kofi Annan.

''Domnul Guterres este foarte axat pe elementul diplomatic al rolului de secretar general al ONU, adică pe diplomaţia preventivă'', a afirmat Doyle, citat de DPA.

Totuşi, în contextul apariţiei disensiunilor între SUA, Rusia şi China în cadrul Consiliului de Securitate, Guterres se pregăteşte să aibă un rol mult mai activ în diplomaţia preventivă.

''Acestea sunt vremuri foarte dificile pentru secretarul general care trebuie să fie activ şi eficient — disensiunile dintre Rusia, China şi SUA nu lasă prea mult loc pentru o diplomaţie activă multilaterală. Acestea sunt vremuri grele pentru ONU în opinia mea'', a explicat Doyle.

Cu câteva zile înainte de deschiderea Adunării Generale a ONU, Guterres a anunţat planuri pentru continuarea eforturilor sale de mediere.

Guterres va crea un nou consiliu consultativ alcătuit din ''18 personalităţi recunoscute la nivel internaţional care au experienţă şi abilităţi, cunoştinţe profunde şi contacte extinse pentru această sarcină extrem de importantă''.

Dar există şi limite la cât de activ poate fi secretarul general al ONU. Deoarece Consiliul de Securitate a votat luni noi sancţiuni pentru Coreea de Nord, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a criticat faptul că SUA nu au dorit să folosească serviciile de mediere ale secretarului general pentru a aduce părţile implicate la masa negocierilor în format de şase privind dosarul nuclear nord-coreean.

''Un lucru este clar; o mediere poate avea loc doar atunci când toate părţile implicate în conflict vor ca medierea să aibă loc'', a răspuns Guterres, atunci când a fost rugat să comenteze declaraţiile lui Nebenzia.