Procuratura Generală cere sancțiuni pentru procurorul și judecătorul care l-au trimis în arest pe Andrei Braguța

Procuratura Generală a cerut ca judecătorul Iurie Obada și procurorul Ivan Filimon, care l-au trimis în arest pe Andrei Braguța, să fie sancționați. Eduard Harunjen a sesizat Consiliile Disciplinare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor care urmează să investigheze acțiunile celor doi și să propună sancțiuni, transmite TV8.

Potrivit lui Ion Caracuian, procurorul care instrumentează dosarul Braguța, atât judecătorul care a emis mandatul de arestare, cât și acuzatorul care a solicitat arestarea lui Braguța ar fi încălcat Codul de Procedură Penală.

„În cazul în care erau semne vădite că persoana suferă de careva maladie psihică, acestei persoane nu trebuia să-i fie aplicată măsura preventivă arestul. Trebuia să fie o încheiere a judecătorului de instrucție prin care autoriza plasarea într-o instituție psihiatrică. Materialele în privința procurorului și în privința judecătorului sunt deja la colegiile disciplinare”, a declarat procurorul Ion Caracuian.

Potrivit TV8, procurorul Ivan Filimon nu a răspuns la telefon pentru a comenta solicitarea procurorului general. Până astăzi, urmare a decesului tânărului Andrei Braguță, au fost arestați trei polițiști din cadrul Izolatorului de detenție provizorie și cei patru colegi de celulă ai tânărului. Alți trei angajați din cadrul Penitenciarelor 13 și 16 au fost eliberați din funcții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.