De la Independenţă încoace Republica Moldova s-a pricopsit cu circa 70 de generali şi sute de colonei, dar nu ştiu dacă toţi reprezentanţii corpului superior de comandă înţeleg suficient de bine ce înseamnă onoare. Pentru că pe Plahotniuc îl slujesc şi astăzi cu mult zel o duzină de generali şi zeci de colonei. Pentru că în serviciul lui Shor au fost, până mai ieri, 3 foşti angajaţi ai SIS şi 2 ai Ministerului de Interne, toţi în grad de general. Iar de câteva săptămâni Shor s-a pricopsit cu un alt aliat - Mihai Bălan, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Razboiului pentru Independenţa Republicii Moldova. Acesta şi-a dat arama pe faţă, pozând la braţ cu cel care, lejer, cu zâmbetul pe buze, a furat de la moldoveni 15 miliarde de lei, conform datelor livrate presei de către BNM. 

Astăzi, acest Mihai Bălan, care se dădea mare luptător cu regimul de la guvernare, fiind de fapt infiltrat printre protestatari în 2015, îmi dă lecţii de comportament. Acel Mihai Bălan, care plătea (mituia!) veteranii cu 600 de lei pentru ca ei să protesteze împotriva cetăţenilor, să susţină cuplul penal Plahotniuc-Dodon şi mixt-ura acestora! Individul nu vrea să vadă că actuala clasă politică a redus populaţia la sărăcie lucie şi organizează, cinic, concert după concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Îşi sfidează atât propriii cetăţeni, cât şi partenerii europeni. A acaparat justiţia şi, parcă special, bifează toate punctele din definiţia unui stat capturat. Acesta uită de zilele şi nopţile de chin în care participanţii la Războiul pentru Independenţa ţării şi foştii angajaţi ai Ministerului de Interne, Serviciului Informaţii şi Securitate, Armatei Naţionale, altor structuri responsabile de păstrarea ordinii şi liniştii, au luptat împotriva celor care voiau să îngenuncheze statul nostru pe atunci abia născut, iar astăzi trăiesc o viaţă de cerşetor.

Înţeleg de unde a ţâşnit ura acestui personaj faţă de persoana mea şi a colegilor mei care preferă să moară în picioare decât să se târâie în genunchi. E vorba de conferinţa noastră de presă din 12 septembrie, care a fost una exemplară, sinceră, cu oameni determinaţi să-şi apere valorile general-umane şi ostăşeşti.

E vorba de o nouă stare de spirit în rândurile veteranilor de război din toată ţara care au înţeles ce hram poartă paznicii lui Shor, Dodon şi Plahotniuc, care pentru două sarmale sunt gata să lingă palma hoţilor de miliarde.

Aşa se face că astăzi ne confruntăm cu inamici şi mai lipsiţi de scrupule morale. Inamici care, încet, îi corup chiar şi pe unii colegi de unitate în mâinile cărora, înainte, ne-am fi pus viaţa fără nicio ezitare. Inamici care-şi bat joc până şi de amintirea camarazilor căzuţi pe câmpul de onoare. În 1992 am rezistat mercenarilor şi gardiştilor separatişti. Acum trebuie să opunem rezistenţă mafioţilor, care ne distrug viitorul, nouă, prietenilor şi copiilor noştri. 

Adevăraţii veterani, patrioţi ai ţării, sunt alături de cetăţeni, alături de Platforma Demnitate şi Adevăr şi Andrei Năstase, care a demonstrat că este un luptător neînfricat şi dârz, cu simţul responsabilităţii ridicat la cota interesului naţional.

De aceea, reiterez îndemnul nostru către toţi veteranii şi combatanţii cu onoarea nepătată să participăm împreună la protestul programat pe 17 septembrie 2017 în faţa Parlamentului. Să demonstrăm că suntem o forţă, că interesul ţării este mai presus decât orgoliile şi metehnele efemere.

Împreună, vom învinge!

Chiril Mo​ţpan