Din cauza sancțiunilor, Rusia ar putea înființa o bancă de stat pentru nevoile armatei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noile sancțiuni ale SUA amenință să blocheze un canal vital pentru finanțarea complexului militar-industrial al Rusiei, scrie Bloomberg care a discutat cu patru persoane familiarizate cu situația. În acest sens, cele mai mari bănci ruse de stat (Sberbank și VTB) caută modalități de a eluda aceste restricții sau de a minimiza impactul lor asupra finanțării complexului militar-industrial.

Potrivit unei surse, această finanțare a fost deja suspendată parțial, deși dezvoltarea potențialului militar al țării este o prioritate majoră pentru Vladimir Putin.

Potrivit agenției, băncile de stat rusești se tem că, dacă continuă să ofere împrumuturi pentru nevoile complexului militar-industrial rusesc, ar putea fi supuse sancțiunilor SUA. În ciuda faptului că aceste instituții financiare sunt deja sub restricții, noile sancțiuni le-ar putea bloca accesul la achizițiile de valută străină sau le pot interzice deținerile din băncile americane. Potrivit lui Edward Kraulanda, de la Steptoe & Johnson, aceasta este o „situație dificilă” nedorita.

Printre opțiunile luate în calcul de autoritățile ruse se află crearea unei noi bănci de stat pentru finanțarea cheltuielilor de apărare sau alocarea de fonduri pentru aceste scopuri direct de la bugetul federal. Această din urmă opțiune, potrivit Bloomberg, poate duce la o creștere a datoriei de stat a Rusiei.

Moscova traversează în prezent cea mai mare creștere a puterii sale militare de la sfârșitul războiului rece, amintește agenția. Majoritatea costurilor pentru complexul militar-industrial sunt preluate de băncile de stat. Potrivit calculelor lui Vasili Zațepin, expert al Institutului Gaidar, cele doua banci de stat – Sberbank și VTB – ofera aproximativ 90% din împrumuturi în scopuri militare. Anul trecut, suma fondurilor furnizate cu acest scop a fost de 197 miliarde de ruble.

Zațepin consideră că refuzul de a acorda împrumuturi complexului militar-industrial va afecta în mod serios „afacerile extrem de profitabile” ale celor doua banci, iar eliminarea băncilor din acest proces va duce probabil la creșterea prețurilor, scrie paginaderusia.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...