15 izolatoare de detenţie provizorie şi circa 100 de celule vor fi renovate!

Statul sporeşte protecția persoanelor aflate în custodia Poliţiei. Executivul a aprobat astăzi Planul de acţiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului şi discriminării faţă de persoanele aflate în custodia Poliţiei pentru anii 2017-2020. Costul estimativ al măsurilor prevăzute în acest plan constituie 49,2 milioane lei, peste 85% din sumă fiind acoperită din contul surselor financiare alocate de Uniunea Europeană.

Documentul vine să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de detenție și transportare a persoanelor deţinute, precum și la sporirea siguranţei cetățenilor aflaţi în custodia Poliției.

Totodată, implementarea acţiunilor propuse va avea un impact pozitiv şi în raport cu angajaţii Poliţiei care realizează misiuni de pază şi escortă, aceştia urmând să beneficieze de condiţii de muncă mai bune.

Astfel, vor fi renovate minim 15 izolatoare de detenţie provizorie din cadrul unităţilor teritoriale ale Poliţiei, vor fi achiziţionate cel puțin 25 de unităţi de transport specializate pentru transportarea persoanelor aflate în custodia Poliţiei.

De asemenea, vor fi renovate circa 100 celule, precum şi instruiţi, în materie de respectare a drepturilor omului, peste 200 de angajaţi. În plus, se propune implementarea la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei a modulului “E-Reţinere”, pentru eficientizarea monitorizării persoanelor pe perioada aflării acestora în custodia Poliţiei.

De notat că printre obiectivele Planului se numără: revizuirea şi armonizarea cadrului normativ, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a infrastructurii izolatoarelor de detenţie provizorie din cadrul Poliţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a persoanelor reţinute/arestate în procesul urmăririi penale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.