/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Inițiativă populistă? Șeful statului propune ca urmașii pensionarilor să primească pensii după decesul acestora

missing
13 septembrie 2017, ora 14:21

Astfel, Dodon vrea anularea modificărilor legislative, care prevăd majorarea vârstei de pensionar, căci spune el „Majorarea este o greșeală pentru R. Moldova, oamenii nu ajung la această vârstă de pensionare”. De asemenea, el a propus și indexarea semestrială a pensiilor: la data de 1 aprilie și la data de 1 octombrie.

În plus, a propus stabilirea unui termen minim garantat de 5 ani de primire a pensiei de către urmași, în cazul decesului prematur al beneficiarului pensiei pentru limita de vârstă. „Ceea ce a merită, ceea ce a acumulat, noi propunem cel puțin pentru următorii cinci ani, cineva din familie, al doilea soț sau urmașii să primească pensia rudei”, a precizat Dodon.

Printre inițiativele se numără și:

– Efectuarea unui examen profilactic medical anual gratuit pentru toți cetățenii Republicii Moldova, incluzând cel puțin, analiza generală a sângelui și radiografia cutiei toracice.
– Majorarea salariilor a personalului auxiliar tehnic de deservire din instituțiile de stat, o abordare sistemică pentru toată țara.
– Reducerea cotei T.V.A. cu 3 puncte procentuale – de la 8% la 5%, pentru gazele naturale.

Dodon susține că banii pentru realizarea inițiativelor sociale vor veni ca urmare a implementărilor inițiativelor economice pe care le va înainta Parlamentului. Mai exact dorește ca în politica fiscală pentru anul următor să fie investit cota 0 pentru venitul persoanelor juridice care reinvestesc în Moldova. Să fie cota standard 20 în agricultură cu restituirea acestei cote sub formă de subvenții în decurs cinci zile pentru agricultori și impozitarea cu 36% a veniturilor băncilor comerciale din diferența cursului valutar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram