Expert economic: Exporturile în Rusia, la cheremul deciziilor politice ale lui Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relațiile comerciale ale Republicii Moldova au intrat într-un impas din august 2014 după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu UE. Or, la puțin timp Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești, iar ulterior embargourile au venit unul după altul și continuă și astăzi. Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sunt doar la nivel de retorică. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic„ de către expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat de nenumărate ori că va soluționa problema exporturilor de fructe și legume în Federația Rusă. Președinteșe s-a întâlnit și cu premierul rus, Dmitrii Medvedev și cu vicepremierul, Dmitrii Rogozin, dar fără niciun rezultat.

„Menținerea embargourilor relevă că, președintele Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală, când declara că restricțiile vor fi scoase imediat după ce va ajunge la cârma statului. Ba mai mult, Dodon spunea și despre simplificarea condițiilor de aflare la muncă a moldovenilor în Federația Rusă, situația cărora a rămas neschimbată. Promisiunea de lungă durată, neonorată a șefului statului a fost și soluționarea conflictului transnistrean”, a spus Tăbârță.

Potrivit expertului, Dodon declară, de câte ori are ocazia, că Republica Moldova și-a majorat exporturile în Federația Rusă, dar statisticile îl contrazic – ponderea este sub 20%, iar UE rămâne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru. Logica afirmațiilor lui Igor Dodon se înscrie în misiunea geopolitică a Federației Ruse pe care o are acesta în Republica Moldova și face parte din scenariul politic de restabilire a influenței Moscovei în spațiul ex-sovietic, iar Transnistria joacă un rol important.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...