Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, care dispune de numeroşi informatori pe teren, a dezminţit însă că armata a recucerit 85% din ţară şi a estimat că este vorba doar de 48%.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apreciat că în Siria mai trebuie purtate doar "bătălii izolate". Declaraţiile sale victorioase în cadrul unei reuniuni religioase au fost preluate de ziarul libanez al-Akhbar.

Marţi, al-Assad l-a primit la Damasc pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, cu care a discutat "cooperarea militară şi tehnico-militară în contextul operaţiunilor reuşite de forţele guvernamentale siriene, cu ajutorul aviaţiei ruse, pentru distrugerea grupului terorist Statul Islamic (SI) din Siria", a informat un comunicat al ministerului apărării de la Moscova, citat de AFP. Rusia a intervenit în conflictul din Siria, de partea guvernului de la Damasc, în septembrie 2015.

Săptămâna trecută, armata siriană a reuşit, cu sprijin aerian din partea Rusiei, să străpungă asediul jihadiştilor asupra oraşului Deir Ezzor, unde erau blocaţi circa 90.000 de civili. Joi, pentru prima dată după trei ani, în localitate a ajuns un convoi cu ajutoare umanitare, format din 40 de camioane.

Regimul sirian se confruntă pe de o parte cu islamiştii, iar pe de alta cu insurgenţii sirieni. Aceştia nu mai sunt însă susţinuţi de statele arabe din Golf, de Turcia şi de SUA, în timp ce pentru Bashar al-Assad susţinerea din partea Rusiei şi a Iranului s-a dovedit vitală.