Fostul deputat PD, acuzat de trădare de patrie rămâne în arest la domiciliu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul ales al poporului din partea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, rămâne încă 30 de zile în arest. Decizia a fost luată de magistraţii oficiului Râşcani al Judecătoriei Chişinău.

Acesta însă nu şi-a auzit însă sentinţa, deoarece a fost transportat de urgenţă la spitalul „Sfânta Treime”. Bolboceanu a suferit o criză hipertensivă în timp ce aştepta decizia judecătorilor.

Dosarul de acuzare a lui Iurie Bolboceanu privind trădarea de patrie a fost remis în instanța de judecată la începutul lunii august, fostul deputat riscând până la 20 de ani de închisoare.

Bolboceanu este acuzat de faptul, că fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, (GRU), ce constituie un serviciu de spionaj străin, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, urmărind un scop material, la însărcinarea acestora, a cules, precum și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către învinuit constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-au stabilit elemente certe ale acțiunilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întîlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate.

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunii de care este acuzat, Bolboceanu riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...