În ce condiții ar susține liberalii propunerea lui Plahotniuc privind modificarea Constituției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șansele ca propunerea oligarhului Vladimir Plahotniuc privind modificarea Constituției să treacă sunt destul de mici, în condițiile în care membrii fracțiunii liberale nu cred în sinceritatea acestuia.

Potrivit liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, propunerea lui Plahotniuc nu vizează „Uniunea Europeană” ci doar „integrarea europeană” și aceste două lucruri ar fi diferite.

„Dacă e vorba de integrarea în UE, atunci putem să votăm. Dar ei spun integrarea europeană. Asta nu e o formulare corectă. Cred că nu va da nimic această normă. Toate țările care au ajuns în UE au devenit mai întâi membre NATO. Pot să amăgească pe cine vor cu asta, numai pe noi nu” a declarat Mihai Ghimpu în cadrul unei emisiuni de la TVC 21.

Pe de altă parte, colegul său, deputatul Lilian Carp, a declarat că el ar vota pentru acest proiect doar dacă va fi modificat și articolul 13, care stabilește astăzi că limba de stat în Republica Moldova este „moldoveneasca”.

„Doar dacă PD acceptă modificarea articolului 13, să stipulăm că limba este româna, eu voi susține acest proiect. Altfel nu cred că vor fi suficiente voturi și e doar PR”, a declarat Carp în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, își dorește să modifice Constituția, introducând o nouă prevedere privind parcursul european al Republicii Moldova.

„Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că drumul pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție”, a precizat Plahotniuc.

Pentru modificarea Constituției în Parlament este nevoie de votul a cel puțin 67 de deputați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...