Tinerii au identificat soluții pentru problemele din sistemul medical. Iată ce propun participanții „BreakingMED”

3

Pe 9 septembrie, iHUB a adunat peste 50 de tineri din domeniul medical și al tehnologiilor informaționale pentru a pune în discuție cele mai stringente probleme din sistemul medical din Republica Moldova. „Future of Health: WEB” a fost primul eveniment cu care a debutat proiectul „BreakingMed”. Urmează încă cinci evenimente tematice și un Hackathon de o săptămână.

Sinteza evenimentului Future of Health: WEB

Tineri din domenii care aparent nu se intersectează au reușit să creeze echipe și să analizeze împreună neajunsurile medicinei autohtone și cum acestea ar putea fi înlăturate cu ajutorul tehnologiilor digitale. La această primă întâlnire, a fost tratat cu precădere domeniul aplicațiilor WEB, ce aplicații utile există în străinătate, cum ar putea fi întrebuințate în țara noastră și ce probleme ar putea soluționa.

Probleme scoase la iveală de către participanți:

# rândurile interminabile la medic;

# birocrația și timpul pierdut pentru a ajunge la doctor în vederea obținerii unui răspuns pentru o problemă neînsemnată pe care l-am putea primi online, de exemplu;

# lipsa unui nomenclator internațional al medicamentelor;

# imposibilitatea de a obține rezultatele analizelor medicale online;

# întârzierile frecvente ale Serviciului de Ambulanță.

Soluții propuse de participanți

# crearea aplicațiilor WEB care ar permite posibilitatea consultațiilor online cu medicii;

# crearea aplicațiilor WEB care ar permite în baza unui cod stocarea și prezentarea rezultatelor analizelor online;

# platforme WEB de căutare a doctorilor, cu programare online a vizitelor;

# organizarea unei platforme naționale de gestionare a datelor pacienților pentru substituirea cartelelor medicale, scrierea manuală a recipiselor și multe alte procese birocratice care iau mult timp.

# crearea unui nomenclator internațional al medicamentelor pentru a avea acces la denumirea comercială a acestora și în alte țări, pentru a identifica analogurile medicamentelor cu ușurință și vizualizarea disponibilității preparatului în apropiere.

# linii telefonice speciale pentru cazuri aparte la serviciul ambulanței, de exemplu să fie apelul TOXAPEL pentru intoxicarea la copii etc.

 

Participarea la proiect este gratuită. Completează acest formular pentru a-ți asigura locul la evenimentele ce urmează: https://goo.gl/forms/012MGWnkY2Px5Hy13.

Află mai mult pe pagina de Facebook: https://goo.gl/WwpJz6.

Proiectul „BreakingMed” e lansat în premieră în Republica Moldova de iHUB Chișinău în colaborare cu Drupal Moldova Association, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, reprezentat de Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (Sida).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente