Victor Ciobanu: Frauda bancară poate fi estimată la 52 de miliarde de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Frauda bancară care s-a produs în Republica Moldova poate fi estimată în totalitate la 52 de miliarde de lei. Declaraţia a fost făcută de analistul economic Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

„13 miliarde de lei, cu 14 s-au acoperit, 14 miliarde au fost puse pe seama cetăţenilor ca datorie de stat în buget, cu procente – 11 miliarde şi iată avem 52 de miliarde lei care, la cursul de până la fraudă, fac aproximativ nu un miliard, dar aproape patru miliarde în valută”, a declarat analistul.

Victor Ciobanu susţine că această sumă constituia la momentul în care s-a produs jaful bancar dublu peste bugetul ţării şi mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut. Fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa consideră că investigaţia veritabilă a „furtului miliardului” nu a început şi va începe doar atunci când organele de urmărire vor ţine cont de raportul Kroll şi vor sincroniza în timp acţiunile luate pe filiera politicului.

„Pentru că se vede o sincronizare perfectă între deciziile politice, modificări de legi, crearea coridorului ca, ulterior, mijloacele, inclusiv din Banca Naţională, să fie extrase sub „pretextul” de ajutorare a deponenţilor care urmau să-şi ridice banii din cele trei bănci – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială”, a spus ex-ministrul, transmite IPN.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...