Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Umblă hoții călare și nimeni…

„Umblă hoții călare și nimeni nu-i oprește”

Numărul victimelor „afaceriștilor”, care vindeau la prețuri foarte mari aparate medicale, crește. Săptămâna trecută, Maria Zorilă din orașul Chișinău a venit la redacție ca să se plângă că a fost înșelată de un grup de escroci.

„Am dat o grămadă de bani pentru niște aparate medicale care nu sunt bune de nimic. Nici nu le-am scos din cutii, am vrut să le întorc, dar ei nu”, se plânge femeia.

„Eram la sora mea. Cineva a sunat-o pe telefonul fix și ne-a anunțat că în ziua cutare, la ora cutare, va avea loc un seminar. Sora nu a mers, dar eu da. Mă gândeam să văd măcar despre ce este vorba, mai ales că aveam o rudă grav bolnavă. Am mers acolo, am ascultat ce spun, apoi am câștigat marea reducere și am cumpărat aparatul, care, după cum ei spuneau, lecuiește de aproape tot. Am dat o grămadă de bani, mi-au dat să semnez ceva, dar nu am știut că e contract. Era seara, era întuneric și eu nu mi-am luat ochelarii… Doar la magazin, dacă păstrezi bonul de plată, tu le dai înapoi aparatul, iar ei banii, însă, aceștia nu au vrut. Au spus că am semnat contractul și acolo este scris că nu pot întoarce produsul. Dar eu nu am citit contractul… Banii sunt mari și nici măcar nu erau ai mei”, se plânge femeia.

Ulterior aceasta s-a adresat la Agenția pentru Protecția Consumatorilor unde a aflat că sunt alte victime ale acestor „afaceriști”.

„Dar cum este posibil? Doar nu se face așa. Umblă hoții călare și nimeni nu îi oprește. Unde am ajuns? Ce se face cu justiția din țara asta?”, ne spune revoltată femeia.

Amintim că reporterii ZdG au scris despre acest grup, care vindeau aparate medicale bătrânilor. Zile în şir oamenii erau sunaţi la telefonul de la domiciliu, fiind invitaţi la un „centru”, unde urma să li se demonstreze „aparate pentru sănătate”. De obicei, erau invitaţi la diferite hoteluri din Chişinău. „Afaceriştii” nu uitau să accentueze că totul este gratis şi, ulterior, reveneau cu un apel înainte de eveniment. Toţi invitaţii erau aleşi pe acelaşi principiu – să fie pensionari. Odată ajunşi la unul dintre hoteluri, bătrânii primeau un cupon. Urma apoi o prezentare, în cadrul căreia erau promovate produse „Lanaform”. În timpul prezentării, bătrânii treceau o „testare medicală” care arăta că suferă de insuficienţă de oxigen în sânge şi au nevoie de produsele promovate anterior. Totodată, unii dintre bătrâni beneficiau de o ofertă specială: o reducere de jumătate de preţ şi cadouri.

ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio. Acestea arată cât de perseverent încerca „prezentatorul” să le vândă bătrânilor produsele. El menţiona că firma pe care ar reprezenta-o are mai multe filiale prin Europa şi că vine cu o ofertă de medicină de alternativă. Totodată, se asigura că toată lumea are cupoane şi că li s-a anunţat la telefon că vor face şi nişte analize. Aparatul cu care ar urma să se facă analizele „este întâlnit în clinici, spitale private şi ambulanţe”, spunea el.

Ulterior, în luna martie 2016 a fost pornită o cauză penală. „Peste 30 de bătrâni au avut de pătimit. Unele aparate au fost întoarse, altele – nu. Două persoane sunt pe banca acuzaţilor, dar se află în libertate”, ne-a spus procurorul Silvian Mahu. Cele două persoane sunt acuzate de escrocherii în proporţii deosebit de mari şi riscă până la 15 ani de închisoare.

SRL Sanitas Mundo, care desfăşura aceste activităţi la Chişinău, a fost înregistrată pe 30.04.2015 pe adresa juridică mun. Chişinău, sect. Botanica, str. Grădina Botanică 14/3, ap. 307, avându-l ca director pe Lakatos Tamas. Genurile de activitate ale acesteia includ „comerţul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice” şi comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice.

Anterior, în urma percheziţiilor de la domiciliul şi din oficiile suspecţilor, poliţiştii au depistat peste 200 de mii de lei, tehnică de calcul, telefoane mobile şi două mijloace de transport folosite la comiterea infracţiunilor. Specialiştii în domeniu au confirmat pentru poliţie că aparatele care erau vândute bătrânilor nu erau altceva decât aparate de uz casnic. „Aparatele şi medicamentele pot fi recomandate doar de o instituţie medicală sau de un medic care are dreptul să facă acest lucru, restul e şarlatanie. Doar doctorul poate lua decizia şi poate recomanda preparate, aparate sau certificate pentru pacienţi. Aceste aparate nu sunt verificate şi sunt cele mai rele”, accentuează cardiologul Aurel Grosu.

Citiți aici:  „Afaceri” cu sănătatea bătrânilor