(FOTO și VIDEO) Cum arată cea mai pustie autostradă din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O autostradă din Coreea de Nord, care leagă capitala Phenian de Nampo, un oraş aflat pe coasta Golfului Coreei, este cea mai puţin circulată şosea din lume.

Autostrada Tinerilor Eroi, cunoscută şi drept autostrada Phenian-Nampo, aşa cum a fost denumită iniţial, are o lungime de 46.3 kilometri şi, în cea mai mare parte, dispune de zece benzi de circulaţie, câte cinci pe fiecare sens, relatează Business Insider.

Construcţia a început în 1998, în ultima perioadă a foametei din Coreea de Nord, care a provocat moartea a sute de mii de persoane, sau chiar milioane, după unele surse. Şoseaua a fost numită în cinstea muncitorilor care au lucrat acolo, în mare parte voluntari, care aveau vârste cuprinse între 17 şi 40 de ani.

8641394178_13f1c1a428_z

Deşi industria producătoare de maşini din Coreea de Nord este o ramură importantă a economiei naţionale, un procent infim din producţia celor câteva fabrici ajunge la populaţie. Marea majoritate a vehiculelor produse se îndreaptă către Armată sau către instituţiile statului, ori suplimentează flota de mijloace de transport în comun. Un raport CIA din 2006 arată că statul condus astăzi de Kim Jong-un dispune de 25.000 de kilometri de drumuri, dintre care doar 724 de kilometri de şosele asfaltate. Analiştii estimează că mai puţin de 25.000 de coreeni deţin un autoturism personal, mai puţin de unul la fiecare o mie de oameni, astfel că puţinele drumuri sunt, mai tot timpul, necirculate.

Autostrada Phenian-Nampo a fost inaugurată în luna octombrie a anului 2000, la mai puţin de doi ani de la începerea construcţiei. Agenţia de presă nord-coreeană KCNA relata că „tinerii muncitori au cărat 14 milioane de metri cubi de pământ, timp de 700 de zile şi au realizat peste 80 de structuri pentru irigaţii, în jur de 50 de poduri şi 83 de kilometri de drumuri de legătură”. Conform agenţiei de stat, aceştia au plantat 1.3 milioane de copaci, din 30 de specii, care alcătuiesc o „centură verde” de treizeci de metri lăţime, pe o suprafaţă de 800.000 de metri pătraţi.

”Aceste realizări extraordinare, îndeplinite de poporul nord-coreean prin forţe proprii, au determinat Prezidiul Adunării Populare Supreme din Republica Populară Democrată Coreeană să emită un decret prin care autostrada Phenian-Nampo a primit numele de autostrada Tinerilor Eroi”, se mai arată în comunicat.

În ciuda eforturilor voluntarilor, care au atras admiraţia lui Kim Jong-il, şoseaua nu a rezistat în stare bună prea mult timp, în prezent fiind deteriorată pe porţiuni mari. Un drum de la Phenian până la Nampo poate să dureze până la două ore, chiar dacă autostrada cu zece benzi are o lungime de puţin peste patruzeci de kilometri şi nu e niciodată aglomerată, iar unele porţiuni sunt atât de avariate încât gropile se observă şi din satelit.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...