YouTube a închis două canale nord-coreene: Cine cere deblocarea lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serviciul de conţinut video online YouTube a închis vineri două canale ce transmiteau conţinut propagandistic nord-coreean, dar decizia gigantului online este criticată de unele voci din mediul academic occidental, care susţin că ambele canale erau utile pentru monitorizarea şi evaluarea programului nuclear al Phenianului, informează The Guardian.

Cel mai popular canal de YouTube dedicat Coreei de Nord era Stimmekoreas, cu peste 20.000 de abonaţi. Cel de-al doilea era Uriminzokkiri, cu peste 18.000 de abonaţi. Ambele publicau frecvent conţinut video preluat de la televiziunea de stat nord-coreeană şi din alte surse, iar clipurile înregistrau milioane de vizualizări. Vineri, cele două canale au fost închise pentru că ar fi încălcat termenii şi condiţiile YouTube.

Stimmekoreas ar fi fost administrat de un simpatizant al regimului nord-coreean care trăieşte în afara ţării şi care publica imagini de înaltă rezoluţie cu conţinut propagandistic, realizate de agenţia de presă de stat de la Phenian, în mai multe limbi, potrivit expertului american în controlul armelor Jeffrey Lewis, citat de The Guardian.

Canalul Uriminzokkiri este direct legat, potrivit expertului amintit, de serviciul de propagandă al Coreei de Nord şi publica materiale care păreau a fi destinate diasporei nord-coreene.

Mediul academic occidental utilizează materialele oficiale publicate de Phenian, cum ar fi clipurile de la lansările de rachete, pentru a evalua cât de puternice sunt dispozitivele pe baza vitezei de acceleraţie, potrivit lui Lewis, care a făcut un apel către YouTube să deblocheze cele două canale invocând interesele naţionale americane privind securitatea.

Pe lângă informaţiile de ordine tehnic care pot fi obţinute sau deduse din conţinutul video difuzat de cele două canale nord-coreene, experţii pot învăţa multe despre oamenii din preajma dictatorului Kim Jong-un, cum ar fi care figuri politice devin mai importante sau, dimpotrivă, rolul cui slăbeşte în sfera politică nord-coreeană.

YouTube nu a comentat deocamdată referitor la motivele închiderii celor două canale, dar decizia ar putea avea legătură cu veniturile din publicitate pe care cele două canale le obţineau, care ar fi încălcat sancţiunile impuse de SUA Coreei de Nord. Măsura luată vineri de YouTube nu este prima de acest fel la adresa propagandei Phenianului.

În noiembrie, 2016, platforma de distribuire de conţinut video online a închis mai multe conturi ale unor televiziuni şi agenţii de la Phenian, precum, KoreanCentralTV1, Chosun TV, NK Propaganda şi KCTV Stream.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...