(galerie foto) La 7 ani scrie istorie. Nichita Condratiuc, cel mai tânăr moldovean care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale României

collage

Nichita Condratiuc, alături de tatăl său Victor și împreună cu ghidul Radu Țurcan au urcat, timp de două zile, pe două cele mai înalte vârfuri muntoase (2500m+) din România: Vârful Moldoveanu (2544m) și Vârful Viștea Mare (2527m). Nichita a reușit să înregistreze două recorduri (neoficiale) naționale, urcând două vârfuri mai înalte de 2500 m. Echipa #diez a aflat mai multe detalii despre această expediție, aflați mai jos

Nichita Condratiuc are șapte ani și este pasionat de natură. Pasiunea de a urca la înălțimi mari o care în sânge încă de când era mic. Din spusele lui Radu, ghidul expediției, „românii de pe munte l-au numit pe Nichita „micul explorator”.

DSC_0134_959x1442

Aventura a început, vineri, 8 septembrie, la ora 8 dimineața

Această călătorie este a doua de când Nichita, tatăl său și Radu intenționau să urce pe Vârful Moldoveanu. „Prima oară a fost pe 28 iulie, când am încercat să ne ridicăm, însă urcarea pe vârf era imposibilă din cauza unui vânt puternic care te dobora la pământ”, ne-a relatat  Victor Condratiuc.

„A fost o tură cu trasee și porțiuni periculoase. Distanţa parcursă pe jos a fost de 61 km 800 metri. Traseul parcurs este unul complicat chiar şi pentru maturi, nemaivorbind de copii. Nu este prima oară când mergem cu Nichita la munte. Copilul are exprerienţă şi, cel mai important, dragoste de munte. Se bucura de orice şopârlă sau insectă pe care o observă. Cel mai mult i-a plăcut apa de izvor. Spunea că e mai dulce decât Coca-Cola. Urcarea în munte a devenit complicată din cauza ploii și rafalelor de vânt. Nichita este un copil deosebit, deoarece nu a arătat deloc că se teme sau vrea să renunţe, cu toate că, sunt sigur că îi era frică. Înălţimea nu l-a speriat deloc, chiar din contra, cu cât mai mult urca, cu atât mai tare zâmbea”. Cel mai mare pericol pe segmentul împădurit de traseu au fost urmele proaspete lăsate de urși. Nichita a primit un fluier și a fost instruit să facă gălăgie tot drumul ca urșii să nu să se apropie de noi”, ne-a spus Radu Țurcan, ghidul expediției.

Sâmbătă, 9 septembrie, ora 13:02

„Pe vârf, într-o cutie de metal era ascunsă o cartea în care toţi turiştii îşi scriu dorinţele. Noi l-am rugat pe Nichita să scrie şi el ceva, orice îşi doreşte. El a scris că cea mai mare dorinţă a lui este să coboare cu bine împreună cu tatăl său de pe vârf”. Nu ştiu ce copil ar fi scris asta atunci când ţi se permite să-ţi doreşti orice. Chiar dacă acasă nu prea mânca tot, acolo pe munte, mânca împreună cu maturii şi supă, şi mazăre, şi carne, şi conserve”.

Tot sâmbătă, la o distanță de 20 de minute de la Vârful Moldoveanu,  ei au reușit să se ridice și pe vârful Viştea Mare, care este pe locul trei ca înălțime din România. Radu ne-a spus că „Am întâlnit ciobeni cu turme de oi, Nichita a avut ocazia să le atingă, la fel a putut mângia și măgarii de la stână”, ne-a spus Radu.

Traseul s-a încheiat duminică, la ora 10:30

L-am întrebat pe Victor Condratiuc, tatăl lui Nichita, cum a reacționat mama lui după această călătorie periculoasă: „Mama era fericită că totul s-a terminat”.

Cu siguranță aceste recorduri nu pot fi catalogate oficiale, dar merită menţionat că nici maturii nu ajung toţi pe vârf din cauza fricii, însă Nichita, copilul de 7 ani a ajuns acolo zâmbind.

DSC_0273_959x638

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente