Directorul CALM: „În Republica Moldova prea uşor se intentează dosare, se arestează oamenii şi prea liber se interpretează anumite articole din Codul Penal”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situaţia aleşilor locali în Republica Moldova s-a înrăutățit în anul 2017, din cauza evenimentelor legate de arestări, dosare penale în privinţa unor primari, atacuri inclusiv la adresa CALM-ului, spune directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta apreciază că în Republica Moldova prea uşor se intentează dosare, se arestează oamenii şi prea liber se interpretează anumite articole din Codul Penal.

„Practic oricărui funcționar şi nu doar la nivel local îi poate fi intentat un dosar penal. Aici e marea problemă. Colegii de la Consiliul Europei au atras şi ei atenţia că este o situaţie absolut nenormală atunci când mai mult de 60-70% de primari au sau au avut dosare penale intentate. Este o situaţie deloc bună deoarece ştim că primări şi autorităţile locale beneficiază de cea mai mare încredere în rândul populației, după biserică. Prin urmare, ne întrebăm cum de se întâmplă aşa ca cei care sunt cotaţi cu cea mai mare încredere de către cetăţeni să fie indirect considerați criminali. Este inacceptabilă această situaţie”.

„Reprezentanţii Consiliului Europei sunt foarte îngrijoraţi de faptul că situaţia aleşilor locali în Republica Moldova se înrăutăţeşte faţă de anul 2016 când s-au atestat anumite progrese în ce priveşte democraţia locală, a fost un anumit dialog între puterea centrală şi cea locală, au fost progrese inclusiv pe partea de descentralizare financiară. În 2017, însă, după toate aceste evenimente legate de arestări, dosare penale în privinţa unor primari, atacuri şi la adresa organizaţiei noastre, a CALM-ului, situaţia s-a înrăutăţit. E nevoie de a fi întreprinse mai multe măsuri”, a declarat Furdui conform sursei citate.

În context, acesta dezvăluie că oficialii europeni rămân surprinşi de modul în care aleșii locali sunt tratați atunci când organele de anchetă întreprind anumite măsuri împotriva lor.

„Oficialii europeni au fost miraţi, în special de cazul lui Dorin Chirtoacă, de faptul că poate fi suspendat din funcţie un primar ales direct în lipsa unei decizii definite a judecăţii. Au fost miraţi și de felul în care sunt trataţi aleşii locali atunci când organele de anchetă întreprind anumite măsuri, dar și de tratamentul diferit care li se aplică unor aleşi locali în raport cu alţii. Unii, chiar dacă au condamnare, sunt lăsaţi în libertate”, a mai spus Viorel Furdui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...