(FOTO şi VIDEO) Cum a ajuns Saakașvili în Ucraina: A forțat granița înconjurat de adepții săi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, nu a avut nevoie de documente pentru a intra pe teritoriul Ucrainei: după o încercare de blocare a punctului de control din Ucraina, mulțimea a reușit să-l treacă peste frontieră în țară, susține Gromadske TV.

Presa scrie că forțarea graniței s-a făcut cu spargerea cordonului creat de forțele de ordine și cu ciocniri între suporterii fostului preşedinte Georgian şi poliţişti.

Filmul evenimentelor, care amintește atât un thriller politic, cât și road movie a început duminică dimineaţa. Saakașvili și-a anunțat sosirea în Ucraina, fiind însoțit de o mulţime de jurnaliști și susținători. La început a încercat să treacă prin punctul de control „Krakoveț”, unde susţinătorii săi îl așteptau sosiți cu o zi înainte. Apoi s-a mutat în trenul spre Kiev – crezând că nu vor opri trenul din cauza sa. Dar a greșit. Trenul nu s-a mişcat din stația poloneză până când Saakașvili nu a coborât. A trebuit să se întoarcă în autocar – care s-a îndreptat spre un alt punct de control ucrainean de frontiera – „Șeghini”.

Polițiștii polonezi de frontieră i-au permis trecerea lui Saakașvili, dar accesul la punctul de control din partea ucraineană a fost blocat cu autocare. Totodată, circulaţia prin punctul de trecere a fost oprită, grănicerii declarând că a fost primit un apel telefonic anonim despre o bombă.

Răbdarea lui Saakașvili și a suporterilor săi a secat. „Medusa” scrie că suporterii lui Saakașvili l-au luat pe fostul președinte într-un inel, au rupt cordonul polițiștilor de frontieră și l-au trecut pe teritoriul Ucrainei. Forţele de ordine nu au intervenit. Susținătorii din jurul lui Saakașvili aplaudau, îi strigau numele și cântau imnul Ucrainei.

Nu este clar ce îl așteaptă acum pe Saakashvili, el fiind cerut pentru extrădare de către Georgia. Înainte de a trece frontiera, el a declarat că va cere statut de apatrid.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...