Actualitate

De ce TREBUIE să-ţi încarci telefonul când bateria ajunge la 50%

Există un mit foarte răspândit, potrivit căruia cel mai bun mod de a prelungi viaţa acumulatorului este să-l laşi să se descarce complet înainte de a-l reîncărca. Ei bine, acest obicei îţi va scurta, de fapt, durata de exploatare a bateriei.

Adevărul este unul singur: dacă vrei să ai o baterie rezistentă, capabilă să păstreze energia cât mai mult timp, trebuie să faci exact invers: să eviţi să o laşi să se descarce până la zero şi să o încarci în mod regulat.

Explicaţia este prezentată într-un articol publicat de SBS. Toate telefoanele moderne au baterii pe bază de Litiu-ion care constau, în mare, din două secţiuni: un anod (unde este stocată energia) şi un catod (unde se consumă energia).

Aceste două zone sunt separate de un strat denumit electrolit. Bateria funcţionează astfel: anodul este umplut cu electroni, iar anodul are tendinţa să-i atragă. Electrolitul îi împiedică să migreze, generând energie. Când bagi telefonul în priză, electronii sunt împinşi înapoi, din catod în anod.

Şi acum vine întrebarea: de ce "obosesc" bateriile Litiu-ion, pierzându-şi capacitatea de păstra mai mult timp energia? În primul rând, bateria litiu-ion nu se descarcă niciodată complet, 100%. Dacă se întâmplă asta, nu o mai poţi încărca. Aşadar, când telefonul tău "te imploră" să-l bagi în priză pentru că mai are 2% baterie, "te minte" puţin – are mai multă energie, dar dacă ai folosi-o pe toată, nu i-ai mai lăsa niciun "strop" de curent şi bateria nu ar mai putea fi reîncărcată.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *