(foto) Donații de zeci de mii lei în fondul școlii. „Nu achiți taxa de școlarizare, nu ești admis la BAC”

collage

Săptămâna trecută şeful interimar al Direcţiei Educaţie a municipiului Chişinău, Alexandru Flea a semnat un ordin prin care interzice profesorilor acceptarea cadourilor sau a unor servicii oferite de elevi şi părinţi. În lista plăţilor interzise sunt incluse taxele de înmatriculare în şcoli şi grădiniţe şi achitarea manualelor de alternativă, iar directorii nu pot strânge bani pentru reparaţia instituţiilor de învăţământ. În acest scop, trei absolvenţi de liceu, au organizat astăzi conferiţa de presă cu tema „Detalii privind taxele ilegale achitate de părinți în liceele din Chișinău”, unde şi-au expus părerile faţă de acest subiect.

,,Noi înţelegem situaţia profesorilor, dar trebuie să înţelegem şi părinţii. Noi suntem întristaţi că în liceele din Capitală se colectează ilicit taxe prentru şcolarizare.”, a spus Dumitru Roibu, preşedinte al Asociaţiei ,,Urmaşii lui Ştefan”.

Potrivit reprezentanţilor acestei asociaţii în multe licee din Capitală administraţia cere elevilor să achite, aşa-numitele ,,taxe de şcolarizare”. Achitându-le elevilor li se eliberează un bon de plată pe care scrie donaţii. La fel, în cadrul multor licee sunt întemeiate asociaţii obşteşti unde şi, merg o parte din aceste donaţii.

,,Am în faţă un document în care este planificat bugetul unui liceu pentru un an de studii. Putem vedea că anual sunt colectaţi 350 de mii lei pentru activităţi suplimentare, numai 50 de mii lei sunt destinaţi pentru rechizitele necesare pentru educaţia fizică.”, a menţionat Dumitru Roibu.

Anastasia Foiu, voluntar al Asociaţiei Obşteşti ,,Urmaşii lui Ştefan” spune că personal s-a confruntat cu grosolănia venită din partea administraţiei liceului pe care l-a absolvit ,,Am refuzat să achit taxa de şcolarizare şi mi s-a spus că dacă doresc  să fiu admisă la examenul de BAC, ar trebui să fac acest lucru. Am achitat, dar nu am văzut să se schimbe ceva în liceu şi nici nu am înţeles unde au mers banii. M-a întristat acest lucru.”

,,Avem şi un paradox în toate lucrurile astea. De exemplu, noi trebuie să participăm la organizarea diverselor evenimente în cadrul şcolii, pentru care, tot noi, strângem bani, iar apoi, tot noi, achităm taxe de intrare. Nu cred că e un lucru normal.”, spune Dumitru Ermurachi, voluntar al aceleaşi asociaţii obşteşti.

Elevii pot achita doar pentru arenda manualelor şi pentru deridicătoare.

Taxele sunt interzise doar în şcolile de stat.

21622171_479866162385474_1929106323_n

21640514_479866199052137_631034737_o

21622023_479866272385463_1247108951_n

Lena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente