(foto) Çatalhöyük și Tell Brak. Care sunt cele mai impunătoare orașe din anul 7000 î. H. până în ziua de astăzi (partea I)

57683188dd0895aa298b49d8-1136-852
Foto: Photo: wikipedia

Din anul 7000 î. H. până acum au fost multe orașe care dețineau forța supremă în toată lumea și o conduceau prin numărul locuitorilor, investițiile făcute și complexitate socială. Aflați care sunt 6 dintre cele 19 orașe ce au rămas în istorie, drept cele mai puternice locații din lume.

# Çatalhöyük, Turcia

Çatalhöyük este considerat conform multor surse, ca fiind primul oraș din lume. Până în anul 6500 î. H. acesta impresiona cu populația sa de 3,000 de oameni. Orașul includea case cu două etaje, iar din cauza densității construcțiilor oamenii erau nevoiți să circule pe acoperișuri, nu pe străzi.

Orașul a fost leagănul civilizației turce, fiindcă pe pereți pot fi observate desene, iar figurinile găsite confirmă acest lucru. O imagine de pe un perete este considerată cea mai veche hartă a lumii. Orașul a fost abandonat în anul 5700 î. H.

Photo: atlasdergisi.com
Photo: atlasdergisi.com

# Tell Brak, Siria 

Localizat în Siria, Tell Brak a fost un punct important în cadrul unei linii comerciale, situată la intersecția râurilor  între Anatolia, Levant și sudul Mesopotamiei. Orașul este casa „Templului Ochiului”, unde arheologii au găsit mulți idoli în formă de ochi mari. Până în 5000 î. H. orașul a avut populația de 4,000 de oameni.

Photo: wikipedia
Photo: wikipedia

# Uruk, Iraq

Orașul Uruk – localizat pe malul râului Eufrat în Iraq s-a dezvoltat până în 3300 î. H., în acea perioadă roada de la pământ era săracă, iar oamenii erau nevoiți să se organizeze în grupuri pentru a supraviețui. Aici este evidență care arată existența taxelor, raționalizării și a unei societăți ierarhice.

Legendarul rege Gilgamesh a condus orașul în secolul 27 î. H. În anul 3300 î. H. populația orașului era de 44,ooo.

Photo: youtube
Photo: youtube

# Memphis, Egypt

După ce primii faraoni au unificat Egiptul în jurul anului 3100 î. H., ei au construit capitala Memphis. Din orașul regal, localizat strategic între Egiptul de Sus și cel de Jos, faraonii colectau taxele din țară. Orașul este cunoscut pentru piramidele aflate în apropiere și pentru sfinx.

Memphis avea o populație de 35,000 de oameni până în 2250 î. H., iar declinul acestuia a avut loc după înflorirea Thebesului și Alexandriei. Astăzi el este păstrat drept sit arheologic.

Photo: egyptpharaohstours.com
Photo: egyptpharaohstours.com

# Babilon, Iraq

Babilonul a fost capitala Imperiului Babilonian, iar în anul 1770 î. H. avea o populație de 60,000 de oameni. Orașul a căpătat glorie din nou în secolul 6 î. H. atunci când au fost costruite Grădinile suspendate ale semiramidei- una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Photo: wikipedia
Photo: wikipedia

# Thebes, Egipt

Localizat în Egipt orașul Thebes a devenit capitala unei dinastii de faraoni în anul 2134 î. H., iar după ce dinastia a câștigat și a acaparat puterea, Thebes a devenit capitala întregului Egipt. În această perioadă orașul a înflorit, aici a avut loc costrusția multor temple și introducerea serviciului civil. În secolul 13 î. H. Thebes a pierdut statutul de capitală și a fost distrus de asirieni în 667 î. H. Acum acest oraș este numit Luxor, însă nu mai arată ca fostul Thebes.

Photo: Ian Lloyd
Photo: Ian Lloyd
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente