Salvatori din 23 state se reunesc la exercițiul EUMOLDEX 2017 din Republica Moldova

Reprezentanți din 23 state ale lumii se vor reuni, în perioada 18 -21 septembrie, în Republica Moldova, unde va avea loc exercițiul de amploare EUMOLDEX 2017. Aplicațiile vor fi organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Uregență al MAI în comun cu Programul pentru Reducerea Dezastrelor (PPRD East 2).

Aici vor participa echipe de salvatori din șase țări partenere Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova, dar și trei țări care lucrează în mecanismul protecției civile, cum ar fi Cehia, Danemarca și România. Acest exercițiu reprezintă o oportunitate unică pentru toate statele participante de a testa și a îmbunătăți potențialul de gestionare a riscurilor și dezastrelor.

Aplicațiile se vor desfășura în condiții apropiate de cele reale, iar echipele participante, pe parcursul desfășurării acțiunilor, vor locui în condiții de tabără. Salvatorii se vor confrunta cu dezastre de amploare ca inundații, seisme, accidente și incendii. Echipele vor lucra în comun și vor fortifica capacitățile de comunicare și luare a deciziilor în situații de criză majoră.

Mai mult, intrevenţia acestora va fi monitorizată de un grup de observatori, care au menirea de a aprecia conlucrarea statelor.

În total în perioada desfășurării exercițiului în țara noastră se vor afla reprezentanți din 23 state ale lumii. Ultimele aplicații de amploare desfășurate în Republica Moldova în domeniul gestionării situațiilor excepționale au avut loc în 2011, în care au participat 32 de țări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.