Dan Dungaciu: Rusia s-a prins de marea șmecherie care se petrece la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Igor Dodon este „omul Moscovei”, dar în primul rând este și omul oligarhului Vladimir Plahotniuc, iar Federația Rusă deja înțelege acest lucru, susține analistul politic român Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu a explicat la Digi24 că, de fapt, este un joc politic duplicitar, în care şi preşedintele, şi Guvernul de la Chişinău se complac, pentru că le convine și le servește interesele. Guvernul, socotit pro-european, ar putea regla situaţia, dar nu o face, pentru că îi convine deturnarea atenţiei de la adevăratele probleme ale ţării, cu precădere cele economice, spune Dan Dungaciu. În plus, acest aparent conflict între președinte și Guvern permite ca scena politică a țării să fie degajată, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, pentru doar doi actori: socialiștii lui Dodon și Partidul Democrat, în spatele căruia stă oligarhul Vlad Plahotniuc, a explicat Dan Dungaciu.

El a remarcat faptul că „în acest moment este că în Republica Moldova sunt doar doi actori care comunică și emit mesaje publice: unul este președintele și al doilea este premierul. S-a acaparat toată piața politică într-un joc care le convine ambilor actori. Nimeni nu mia discută de situația socio-economică din Republica Moldova, de furtul miliardului, de problemele grave cu care se confruntă Republica Moldova și asistăm la acest joc de ping-pong, care putea fi foarte ușor evitat, dacă se dorea acest lucru”.

„Asistăm din păcate la un joc al acestor doi actori care nu vor să clarifice lucrurile. Ambii câștigă din asta: Igor Dodon electorat și PD, dl Plahotniuc, acaparează toată piața, politică, publică, împotriva lui Igor Dodon și toate astea, din perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. În afară de cei doi actori nu mai trebuie să existe nimeni pe scena publică”, a mai spus Dungaciu.

El suține că „nedorința asta de a clarifica relația cu Dodon, începând de la impeachment până la clarificarea atribuțiilor lui Dodon, permite guvernului să joace foarte duplicitar”. 

Republica Moldova joacă, în acest moment, la două capete, după proverbul rusesc vițelul deștept mănâncă de două ori.

„Deci, Igor Dodon gestionează Estul și Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc gestionează Vestul. Pe Est, problema fundamentală a Republicii Moldova e Transnistria, care  nu se poate rezolva fără Federația Rusă și din acest punct de vedere, agenda transnistreană este menținută. Spre Vest, jocul e fără miză. Republica Moldova nu se mai integrează în Uniunea Europeană, Republica Moldova nu vrea să se unească cu România – cealaltă cale de integrare europeană. Prin urmare, ce dorește Republica Moldova? Finanțare de la UE și atât!

Ei, în acest joc – în care nu trebuie să se certe radical nici cu unii, nici cu alții – încearcă dl Plahotniuc și – într-un soi de coaliție, într-un soi de binom – dl. Dodon să rămână la putere și după alegerile parlamentare. Deci este un joc, o pendulare între Est și Vest, în care se transmit mesaje, fiecare primește mesajul care îi convine. Problema e că în acest moment am senzația că Federația Rusă, să mă exprim mai puțin academic, s-a prins de această chestiune și ultimul embargo care a fost aplicat de Federația Rusă Republicii Moldova a venit recent. De ce a venit recent? Ca un semnal, ca să arate Federația Rusă că Igor Dodon o fi el omul Moscovei, cum se spune peste tot, dar Moscova știe foarte bine că e și omul Moscovei, dar e și omul lui Vladimir Plahotniuc”, a mai spus Dan Dungaciu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...