(foto) Cum s-a desfășurat Campionatul Naţional de Off Road. „E mai mult decât un sport, e ceva cald, înălțător şi foarte aproape de natură”

Collage

În perioada 9–10 septembrie, s-a desfăşurat etapa a V-a a celei de-a II-a ediţii a Campionatului Naţional de Off Road. În premieră, lupta maşinilor de teren a avut loc în preajma orașului Călărași. Evenimentul a fost organizat de către Clubul Garage 4×4 Moldova.

Ziua de sâmbăta a fost dedicată probei speciale de GPS orientare pe colinele și codrii deluroși, iar duminica, proba specială TRIAL – un adevărat show al cailor-putere și al noroiului, într-un traseu circular. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în faţa Primăriei Oraşului Călăraşi, invitaţii de onoare fiind primarul oraşului Nicolae Melnic şi Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova Iurie Uşurelu.

Ne bucură mult faptul că pentru desfăşurarea Campionatului a fost ales anume oraşul nostru. Într-adevăr aici avem o mulţime de locuri frumoase, locuri pitoreşti. La fel, ne bucurăm că în Călăraşi, Off road-ul devine un sport din ce în ce mai popular. Anul acesta este pentru prima data când participă şapte echipaje din Călăraşi. Ne-am dori mult ca cineva dintre ei să ocupe vreun loc de frunte. Urez tuturor participanţilor succes, curaj şi un drum fără prea multe obstacole”, a menţionat primarul Nicolae Melnic.

La această etapă, concurenţii au fost împărţiţi în patru categorii: Extrem, Open, Standard şi Turism, fiecare reprezentând nivelul de echipare al maşinii şi gradul de experienţă al echipajului. Conform tragerii la sorţi, echipajele au fost invitate la start, de unde şi-au început traseul. Timp de opt ore, echipajele formate din doi sportivi (pilot și copilot) au parcurs anumite secvenţe de traseu. Tot de ce au avut nevoie a fost: GPSul, harta şi o raţie portativă.

În rândul piloţilor din clasa Standard s-a remarcat Alexandru Memeţ. Acesta a aflat de Off Road de la soţia sa Diana Memeţ, unica femeie din Moldova care face Off Road.

title242614739Alexandru a menţionat: ,,Încă din primele clipe m-am îndrăgostit de acest sport. Nu se compară senzaţiile pe care le trăieşti atunci când eşti un simplu pasager, cu cele când conduci o maşină de cursă. În timpul competiţiilor se întâmplă ceva magic şi unic. Datorită entuziasmului şi adrenalinei pe care o avem noi piloţii, se întâmplă chiar să nu dormim câteva nopţi înainte de competiţii. Off Road-ul nu ţine nici de curaj, nici de barbăţie, ci de dorinţa de a face ceva diferit, inedit şi de a primi o satisfacţie totală. După orice competiţie sunt extenuat fizic, dar în acelaşi timp sunt împlinit sufleteşte şi descătuşat de orice emoţie negativă”.

title989787825Dacă pentru cineva Off Road-ul este o evadare de la cotidian, pentru altcineva este un joc, o obsesie de care nu te poţi despărţi. Se zice că dacă încerci să faci Off Road, nu te poţi opri. Este şi cazul lui Dumitru Ţugui, care şofează încă din clasa a zecea, iar Off Road face de trei ani. „Acest sport nu este periculos atâta timp cât eşti atent şi respecţi toate regulile. Important este să te orientezi bine în spaţiu şi să cunoşti bine harta. Adrenalina pe care o simţi în timpul competiţiei este de nedescris”, a spus Dumitru Ţugui.

 

title727219524Organizatorii au rămas mulţumiţi de cum a decurs Campionatul. Unul dintre organizatori care a şi prezentat campionatul a fost Alex Gurschii. Acesta este pasionat de Off Road de zece ani. ,,Pentru mine Off Road-ul este o filosofie a prieteniei, a rugului de camping, a cântecelor la chitară. Suntem foarte uniţi. Chiar astăzi, în timpul competiţiei au avut loc câteva probleme, unul dintre echipaje chiar s-a răsturnat, dar cu ajutorul rapid acordat de către alţi participanţi, situaţiile neplăcute s-au rezolvat uşor. Noi suntem ca o familie, dacă în mijlocul nopţii m-am înglodat cu Jeep-ul şi sun cinci prieteni, imediat toţi cinci o să vină să mă ajute. Off Road-ul e mai mult decât un sport, e ceva cald, înălțător şi foarte aproape de natură”.

Cristina Nosatîi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente