20:55:03 28.03.2024
Stiri

INFARCTUL, momentul în care o parte din inima MOARE. Care sunt semnele şi când e necesară operaţia

Știri 10.09.2017 20:02 Vizualizări3536 Autor: Ziarul National


INFARCTUL, momentul în care o parte din inima MOARE. Care sunt semnele şi când e necesară operaţia sursa: google.ro

Auzim tot mai des în jurul nostru despre persoane care fac infarct, unele chiar şi la 30 de ani. Dar ce înseamnă, de fapt, infarctul, ce se petrece în organism în acele momente? Care sunt semnele care îl prevestesc şi când se impune operaţia?

Potrivit dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară, definiţia încetăţenită este aceea că infarctul miocardic reprezintă necroza, moartea miocardului, ca urmare a înfundării unei artere coronare.

Arterele coronare sunt vasele care asigură sângele necesar metabolismului inimii. În fiecare minut inima „consumă” între 250-300 mililitri de sânge. În timpul efortului, cantitatea de sânge necesară activităţii inimii poate creşte de 5-6 ori. Orice mecanism care blochează accesul sângelui la muşchiul inimii va duce la apariţia infarctului miocardic.

Ce se întâmplă în timpul unui infarct

Celulele musculare ale inimii încep să moară la câteva minute de la blocajul coronarian. Pacientul resimte o durere intensă în piept, durere ce iradiază în braţul stâng, umeri, abdomen sau în spate între omoplaţi. Apar transpiraţii, palpitaţii, stare generală de rău şi senzaţia de moarte iminentă acompaniază durerea, iar tratamentul medical de urgenţă este imperios necesar.

Care sunt semnele care pot prevesti un infarct


Angina pectorală poate prevesti apariţia infarctului şi constă în durere în piept, cu iradiere în braţul stâng. Apare, de obicei, la efort sau emoţii puternice. Neglijarea acestui semn duce în final la apariţia infarctului miocardic. Timpul scurs de la instalarea anginei la apariţia infarctului miocardic poate fi de ore, zile sau luni.

Sunt pacienţi care, sub o medicaţie corectă, nu fac infarct, deşi au angină pectorală de ani buni.

Alte semne premonitorii pentru infarct pot fi:
• palpitaţiile frecvente;
• durerea între omoplaţi;
• disconfortul abdominal;
• trombozele vasculare periferice;
• prezenţa unei stări proinflamatorii în organism.

Care este vârstă la care suntem mai predispuşi la infarct

Vârstă de peste 50 de ani se asociază mai frecvent cu infarctul miocardic în cazul bărbaţilor. Femeile sunt mai expuse riscului de infarct după 55 de ani.

Se poate instala din senin, fără „semne”

Deşi infarctul miocardic este mai frecvent la persoane care au avut probleme cu inima, sunt situaţii în care se poate instala din senin.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că vedem din ce în ce mai des pacienţi de 30 de ani care se prezintă cu infarct miocardic, în condiţiile în care în secolul trecut infarctul la vârste tinere era extrem de rar.

Indicaţii postinfarct. Operaţie? Ce presupune?


Atitudinea terapeutică după infarct depinde foarte mult de gravitatea acestuia. Dacă zona de miocard necrozat este redusă se tratează boala coronarelor care a dus la apariţia infarctului. Acest lucru se realizează prin implantare de sten sau by-pass coronarian.

În situaţia în care infarctul a fost mai extins, miocardul mort se va fibroza pe parcursul câtorva săptămâni şi va forma un anevrism de ventricul.

Anevrismul afectează buna funcţionare a inimii, deoarece înmagazinează sânge când inima se contractă şi îl eliberează când muşchiul inimii se relaxează. Acest balans în interiorul inimii reduce foarte mult eficiența cordului şi apare insuficiența cardiacă. Tratamentul constă în excluderea anevrismului de ventricul prin diferite tehnici, o intervenţie dificilă, cu multiple riscuri.

În sfârşit, în situaţia în care infarctul a fost foarte mare şi pacientul totuşi a supravieţuit apare cardiopatia dilatativă, care se poate trata prin transplant cardiac.

Factori de risc


• Fumatul este un factor de risc extrem de important în declanşarea bolilor cardiovasculare. Nicotina determină spasm la nivelul arterelor coronare, scade capacitatea sângelui de a transporta oxigen, influenţează negativ coagularea sângelui şi aderenţa trombocitelor la endoteliu.

• Stresul produce modificări hormonale şi imunologice ce duc la apariţia infarctului.

• Efortul în sine. La cei care sunt cunoscuţi ca având probleme cu inima, orice efort scăpat de sub control poate declanşa un infarct miocardic.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md