Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili este blocat într-un tren la frontiera dintre Polonia şi Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tren ucrainean în care se află fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, a cărui extrădare este cerută de autorităţile de la Tbilisi, era blocat duminică în gara poloneză Przemysl, aproape de frontiera ucraineană, informează AFP.

,,Trenul nu va primi autorizaţia să părăsească gara atât timp cât la bordul său se află persoane care nu au dreptul să intre în Ucraina”, a precizat într-un comunicat poliţia ucraineană, fără să-l menţioneze explicit pe Saakaşvili, deşi la el face referire.

Acesta din urmă a reacţionat în faţa ziariştilor afirmând că este ridicol ,,să iei ostatic un tren întreg”. Temându-se de ,,provocări”, el şi-a schimbat planul iniţial de a călători din Polonia către Ucraina cu un autobuz împreună cu un grup de jurnalişti şi a ales să facă deplasarea cu trenul.

Georgia a cerut Ucrainei arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat de justiţia de la Tbilisi pentru ,,abuz de putere”, acuzaţie despre care el afirmă că este motivată politic.

Saakaşvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.

După ce şi-a părăsit ţara, unde a căzut în dizgraţie, Saakaşvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia şi unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odessa (sud). El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, că-i ,,jefuieşte” pe ucraineni. Poroşenko i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili şi-a pierdut anterior şi cetăţenia georgiană.

Acum el vrea să revină în Ucraina pentru a încerca să redobândească cetăţenia acestei ţări. Saakaşvili este susţinut de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, ea venind în Polonia pentru a-şi manifesta deschis acest sprijin. În urma unei discuţii avute cu Saakaşvili în oraşul polonez Rzeszow, ea a comparat situaţia actuală din Ucraina cu cea de pe vremea preşedintelui Viktor Ianukovici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...