07:23:58 16.04.2024
Stiri

Consiliul Europei, ÎNGRIJORAT de situația primarilor din R. Moldova: A trimis o delegație la Chișinău să se informeze despre cazul lui Dorin Chirtoacă

Politică 10.09.2017 11:30 Vizualizări2619 Autor: Ziarul National
Consiliul Europei, ÎNGRIJORAT de situația primarilor din R. Moldova: A trimis o delegație la Chișinău să se informeze despre cazul lui Dorin Chirtoacă CALM


O delegație a Consiliului Europei s-a aflat în această săptămână la Chișinău pentru a se documenta vizavi de cazurile de răsunet la adresa unor primari din R. Moldova, iar ulterior va prezenta un raport privind situaţia democrației locale din Republica Moldova biroului Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

Un comunicat de presă al Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) anunță că reprezentanții Consiliului Europei s-au interesat, în mod special, de arestul primarului suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, dar şi de situația altor primari, situația reală a democrației locale în Republica Moldova, precum și de presiunile şi campania de denigrare la adresa CALM.

„Delegaţii europeni au menţionat că, având în vedere că Dorin Chirtoacă este vicepreşedintele Camerei Regiunilor, Comitetul de monitorizare a decis să trimită o delegaţie la Chişinău. Scopul delegaţiei este de a manifesta solidaritate şi sprijin în situaţia în care a fost suspendat din funcţie înainte de a fi condamnat, iar puterea lui de apărare este slabă. Totodată, experţii europeni au reiterat faptul că primarul de Chişinău se consideră o victimă a răfuielilor politice, iar, ţinând cont de imaginea şi credibilitatea CALM, au decis să se informeze din prima sursă şi cât mai pregnant despre situaţia în cauză, dar şi despre nivelul implementării reformelor în sprijinul APL”, cităm din comunicatul de presă.

„Acest regres intervine după o perioadă în care a existat progres în ceea ce priveşte conlucrarea cu guvernarea. Pentru noi este de neînțeles cum un ales local poate fi suspendat din funcţie fără să existe o decizie judecătorească definitivă! Așa ceva este inacceptabil într-un stat democratic și de drept!”, a declarat preşedintele delegaţiei, Gunn Marit Helgesen.

La întâlnirea cu delegația Consiliului Europei, mai mulți primari, membri ai CALM, și-au povestit experiența lor cu dosarele intentate. Primarul de Râșcani, Victor Bogatico, de exemplu, a spus că a fost arestat şi ţinut în arest trei zile, după care a primit arest la domiciliu 30 de zile.

„Acum sunt „provizoriu” liber. M-au acuzat de acte de corupţie, dar nu au putut găsi dovezi şi au fost nevoiţi să mă elibereze. Dar nu e vorba atât de acuzaţii, cât de modalitatea de arestare: apar la poarta oameni mascaţi, înarmaţi cu pistoale-automate, însoţiţi de reprezentanţi ai mass-media, te încătuşează, după care mai difuzează arestarea pe canalele de televiziune centrale. Iar când eşti scos de sub acuzaţii din lipsă de dovezi, nici măcar nu se scuză. Eu sunt la al doilea mandat. În timpul primului mandat mi s-au intentat cinci dosare penale, iar în al doilea - opt dosare penale”, a spus Bogatico.

Iar primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, care se află în fruntea instituției din 2007, a spus că numai în primul mandat a avut cinci dosare penale: „Am înţeles că planul a fost nu să mă judece efectiv, ci doar să mă suspende din funcţie ca să pună pe altcineva în funcţia de primar. Nu au reuşit, pentru că viceprimarul mi-a fost loial. Au încercat să-l înlăture şi pe el, dar nu au reuşit, pentru că s-a schimbat puterea. Acum în R. Moldova, în 80-90 la sută din primăriile unde se efectuează un control financiar se termină cu dosar penal. Primarii sunt arestaţi, sunt obligaţi sa cheltuiască mulţi bani cu avocaţii, iar funcţionarii din primărie sunt hărţuiţi şi majoritatea dosarelor sunt închise din lipsă de dovezi. Luna aceasta au închis un dosar penal pe numele meu, deschis înainte de alegerile din 2015. Anul acesta mi-au deschis un dosar penal în legătură cu asfaltarea unei străzi. Imediat după deschiderea dosarului au anunţat la televiziune că am fost arestat, împreună cu alţi funcţionari din primărie. Ieri mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi mi-au dat 24 de ore pentru a contesta acuzaţiile. În urma studierii dosarului am constatat că la baza lui stă o scrisoare a Serviciului de Informaţii şi Securitate precum că s-a încercat deturnarea a sumei de 1.200.000 de lei de la construcţia drumului naţional. Am avut nişte erori în procesul de executare a lucrărilor şi ulterior acuzaţiile au fost de falsificare de documente. Nicio acuzaţie nu s-au adeverit. Impresia este că procuratura şi serviciile anticorupţie nu sunt deloc reformate şi servesc în continuare ca instrument de represiune şi nu întotdeauna de către Guvern, ci şi de mediul criminal care vrea să obţină facilităţi sau beneficii pentru activităţile lui. În ceea ce priveşte ultimul dosar care mi s-a intentat, bănuiesc că este compania Lukoil care l-a comandat, care are în centrul oraşului o benzinărie fără autorizaţie de construcţie. Mi s-a transmis de la Centrul de Combatere a Corupţiei că, dacă semnez autorizaţia de construcţie a benzinăriei Lukoil, atunci mi se va închide dosarul penal”.

Preşedintele CALM, Tatiana Badan, a povestit despre presiunile la care este supusă instituția pe care o conduce. „Până în 2016 inclusiv, am avut o bună comunicare cu Guvernul şi, în consecinţă, am avut şi realizări tangibile. Am semnat împreună Foaia de parcurs, am reuşit să obţinem îmbunătăţirea a numeroase acte normative: accesul APL la Curtea Constituţională, sprijin financiar direct pentru fiecare localitate de la Fondul Rutier, legea schimbării destinaţiei terenurilor, astfel că resursele colectate intră direct în bugetul local ş.a.Începând cu 2017 s-a creat un blocaj în comunicare, au început arestările unor primari, presiuni asupra primarilor, urmând o campanie de denigrare a asociaţiei noastre .La sediul CALM s-au prezentat primari care au afirmat că li s-au dat indicaţiica să nu mai participe la şedinţele CALM şi chiar să părăsească organizaţia. În loc să fim invitaţi la masa de tratative şi negocieri ca să clarificăm situaţia în care se află APL, despre presiunile şi arestările exercitate asupra aleşilor locali, propunerile şi avizele noastre nu sunt luate în considerare, iar prin intermediul unei părţi a mass-media a fot lansată o campaniei de denigrare a asociaţiei noastre. Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia în care ne aflăm, după toate aceste arestări, primarii trăiesc într-o atmosferă de frică, de aceea solicităm sprijinul Conciliului Europei în a relua comunicarea cu Guvernul, pentru că noi nu suntem oponenții Guvernului. Dimpotrivă, noi ne dorim să restabilim acea conlucrare şi colaborare de până acum! Totodată, suntem îngrijoraţi de situaţia tuturor primarilor, şi în special de cea a dlui Chirtoacă, care nu este doar primarul mun. Chişinăului, dar ocupă şi funcţia de vicepreşedinte în cadrul CALM. Motivile invocate primarului de Chisinău fiind cel puțin foarte stranii și discutabile, iar acțiunile reprezentanților justiției în acest caz trezesc foarte mari întrebări”, le-a spus europenilor Tatiana Badan.

În finalul discuției, preşedintele delegației CoE a menționat: „Noi nu suntem o instanţă judiciară, însă cu siguranţă le vom aminti reprezentanților puterii de foaia de parcurs, despre procesul de descentralizare a puterii, despre situaţia primarilor. Le vom reaminti că o atare organizaţie cum este CALM e un instrument foarte util pentru dezvoltarea ţării. Speram într-o evoluţie mai pozitivă a lucrurilor. Aveţi primari curajoşi care ar trebui să primească de la preşedintele ţării scrisori de multumire. Sugestia, sfatul pentru toţi primarii este să se întrunească în cadrul CALM pentru că împreună sunteţi mai puternici şi noi. Consiliul Europei vă va susţine, vom vedea cum putem să vă ajutăm în continuare!”.

Directorul Congresului Autorităților Locale și regionale a Consiliului Europei, Jan Philipe, a informat CALM că, în această lună va avea loc ședința Biroului CALRCE care va dezbate situația primarului mun. Chișinău și a democrației locale din Republica Moldova, fiind propuse măsuri pentru a fi aprobate în cadrul Sesiunii a 33-a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Totodată, în următoarea perioadă, se preconizează organizarea unei vizite de postmonitorizare în Republica Moldova în scopul evaluării mai complexe a situației democrației locale, stadiul implementării Foii de parcurs și reformelor în domeniul descentralizării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md