Epicentrul celui mai puternic cutremur de pământ ce a avut loc în această ţară în ultimul secol, ce a avut o magnitudine de 8,2, a fost situat în Oceanul Pacific, la aproximativ 100 de kilometri distanţă de localitatea Tonala, aflată pe coasta statului Chiapas, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (United States Geological Survey — USGS).

Însă statul care a fost cel mai afectat de seism a fost Oaxaca, aflat în sudul Mexicului, unde 46 de persoane au murit. Dintre acestea, 17 au fost identificate în localitatea Juchitan, unde mai multe victime ar putea fi în continuare rămase sub clădirile care s-au prăbuşit.

Automobile acoperite de moloz, fragmente de ziduri prăbuşite, bucăţi de sticlă şi de lemn care blochează străzile: această localitate cu 100.000 de locuitori, înconjurată de munţi acoperiţi cu vegetaţie tropicală, era complet desfigurată în cursul zilei de vineri. 

Aproape de Primărie, al cărei sediu a fost sever avariat, militarii şi poliţiştii încercau din răsputeri să găsească supravieţuitori sub moloz, într-o tăcere apăsătoare.

"Am făcut tot ce am putut pentru a-l scoate pe prietenul nostru. Erau doi oameni acolo, sub moloz, am salvat doar unul", a relatat pentru AFP un poliţist municipal cu uniforma acoperită de praf, în timp ce colegii lui continuau să sape în mormanul de dărâmături cu ajutorul unor lopeţi.

"Să dea Dumnezeu să fie viu!", spune o femeie de etnie zapotecă, exprimându-şi sprijinul pentru echipele de intervenţie, la câţiva metri distanţă, în timp ce în întreaga localitate patru utilaje folosite pe şantiere şi mai multe camioane sunt utilizate pentru înlăturarea molozului.

"Nimeni nu se aştepta la asta şi din acest motiv oamenii nu au ieşit suficient de repede din case şi au fost acoperiţi de dărâmături", a spus Vidal Vera, un poliţist municipal în vârstă de 29 de ani. 

"Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată pe undeva un seism atât de îngrozitor", a mai spus el, adăugând că "oraşul este devastat".

În cursul dimineţii, un localnic a scos de sub dărâmături drapelul mexican, pe care l-a fluturat apoi cu mândrie în aer. Imaginea a devenit ulterior virală pe reţelele de socializare.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto s-a deplasat cu elicopterul în zonele afectate din statul Oaxaca, inclusiv în Juchitan, unde a ascultat în cursul după-amiezii relatările localnicilor, înainte de a se îndrepta spre statul Chiapas. 

În Matias Romero, o localitate tot din statul Oaxaca, hotelul Sensation s-a înclinat într-o parte şi a rămas suspendat într-o poziţie oblică şi periculoasă.

"A fost cel mai mare cutremur de pământ din istoria Mexicului, dar noi suntem încă aici, Oaxaca este încă în picioare", a declarat guvernatorul acestui stat mexican, Alejandro Murat, la un post de radio local, precizând că armata a desfăşurat peste 1.000 de militari în regiuni.

Alimente şi mii de saltele şi pături "sunt în curs de a ajunge în zonele afectate", a promis guvernatorul mexican în faţa locuitorilor afectaţi de tragedie. 

Peste 260 de replici ale seismului au fost înregistrate vineri, a precizat preşedintele mexican pe Twitter, subliniind că aeroporturile şi porturile din Mexic funcţionează în regim normal.

Papa Francisc, aflat într-o vizită în Columbia, a îndemnat lumea întreagă să adreseze o rugăciune "pentru cei care suferă de pe urma consecinţelor seismului" şi pentru victimele acestui cutremur de pământ, dar şi pentru cele ale uraganului Irma, care devastează în această perioadă insulele din Marea Caraibilor.

Capitala mexicană a resimţit şi ea foarte puternic acest seism şi numeroşi locuitori, cuprinşi de panică, au ieşit pe străzi, după declanşarea sistemului de alertă împotriva seismelor, ce a avertizat populaţia în legătură cu iminenţa unui cutremur puternic.

Potrivit preşedintelui Pena Nieto, 50 de milioane de persoane dintre cei 120 de milioane de locuitori ai Mexicului au resimţit acest seism.

În septembrie 1985, un seism cu magnitudinea 8,1 a devastat o mare parte din capitală şi a făcut peste 10.000 de morţi.

Afectat cu regularitate de catastrofe naturale, Mexicul a fost lovit vineri seară şi de uraganul Katia, retrogradat la categoria 1 de Centrul American al Uraganelor (NHC). Katia a lovit în jurul orei 03.00 GMT statul Veracruz, la nord de localitatea Tecolutla, cu vânturi de peste 120 de kilometri pe oră. Autorităţile se tem că în acea regiune muntoasă s-ar putea produce alunecări de teren deosebit de periculoase, care ar putea să facă multe victime.