Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum sărbătoresc avocații din R.Moldova…

Cum sărbătoresc avocații din R.Moldova ziua lor profesională

Astăzi, sâmbătă, 9 septembrie, este ziua profesională a avocatului. Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților punctează, în mesajul său de felicitare că „chiar dacă situația, realitatea și condițiile nu sunt întotdeauna prielnice pentru a ne manifesta plenar, acestea fiind dictate de același sistem rigid în care legile se respectă în continuare doar selectiv, în care avocatura mai are până a fi recunoscută parte egală în actul de justiție, în care deciziile continuă a fi luate nu numai în instanța de judecată”, este mulțumită de activitatea majorității avocaților.

„Totuși, sunt mândră de prestația celor mai mulți avocați care înfruntă zilnic nedreptățile și apără drepturile și libertățile oamenilor, care își îndeplinesc tot mai responsabil misiunea de apărător, argumentul cărora devine din ce în ce mai greu, mai pătrunzător, mai eficient pentru a înmulți și lărgi spiritul dreptății în societate, în instanțe, în conștiința fiecărui om. Sunt mândră că pentru tot mai mulți avocați proverbul „Omul sfințește locul” a devenit un crez, un ideal, o tendință de manifestare. Tot așa, tot mai mulți avocați înțeleg și aleg să puncteze rolul avocatului – ca reprezentant al profesiei – în orice mediu și în orice aspect al vieții publice, dar mai ales, în instanța de judecată, unde se produce și în rol de pedagog, explicând și justițiabilului, şi procurorului, și judecătorului argumentele sale; și de psiholog, știind când și ce să spună, pentru a-și atinge scopul; și de înțelept, pentru că are nevoie de foarte mare răbdare ca să ajungă la esența problemei, la realizarea propriilor vise”, punctează Lozan.

Sâmbătă, 9 septembrie, de Ziua profesională a avocaților din R. Moldova, Uniunea Avocaților a anunțat că organizează Ziua Ușilor deschise pentru a găzdui toți avocații și avocații stagiari „care își doresc să împartă bucuria de a fi avocați și pe  cea de a-și revedea colegii într-o atmosferă familiară, la o ceașcă de cafea”. Doritorii de a participa la eveniment sunt invitați la sediul Uniunii Avocaților de pe strada București, nr.46, începând cu 10:00, la 09 septembrie 2017.

Tot de ziua avocatului, Baroul Chișinău, condus de Emanoil Ploșniță organizează, începând cu ora 09.30 un maraton, în care se va alerga  „în maiouri cu mențiunea ,,Avocații – toleranță zero corupție”. Primăria mun. Chișinău, a permis desfășurarea Maratonului, exclusiv în Parcul Public Valea Morilor”, la data de 09.09.2017, începând cu ora 09:30 pînă la ora 12:30.

Efectiv, la data de 09.09.2017, ora 09:30, invităm avocații, avocații stagiari și toți cetățenii, doritori de a susține și marca “Ziua avocatului 2017”, lîngă Monumentul  “Ion și Doina. Două inimi gemene” instalat vis-à-vis de blocul central al  Universității de Stat  din Republica Moldova, pentru a participa la Maratonul organizat în acest sens.Numărul participanților nu este limitat și toți participanții vor primi maiouri cu mențiunea ,,Avocații – toleranță zero corupție”, anunță Baroul Chișinău.