16 milioane de dolari găsiți în apartamentul unui fost ministru

Peste 16 milioane de dolari ascunși în valize și cutii au fost găsiţi în apartamentul unui fost ministru al președintelui brazilian Michel Temer. Anchetatorilor le-au fost necesare șapte aparate de numărat banii și 14 ore pentru a inventaria toate bancnotele descoperite marți,  relatează AFP, citată de Agerpres.

A fost cea mai mare sumă de bani lichizi confiscată de poliție în istoria țării.

“Documentele și mărturiile, precum și expertiza banilor confiscați arată că Geddel Vieira Lima, ajutat de Gustavo Pedreira (un responsabil local al Protecției civile), au ascuns mari sume de bani în apartament”, potrivit ordinului de trimitere în arest consultat de AFP.

Lima, 58 de ani, a ocupat funcția de secretar al președinției Braziliei până în noiembrie 2016. El a demisionat după ce a fost acuzat de trafic de influență de către colegul său de la Cultură, Marcelo Calero.

Anterior, între 2011 și 2013, sub președinția Dilmei Rousseff, Lima a fost vicepreședinte al băncii publice Caixa Economica Federal.

Confiscarea celor 51 de milioane de reali (16,3 milioane de dolari), în bancnote de 50 și 100 de reali împărțiți în vreo 20 de valize și cutii aflate într-un presupus apartament al său, a fost efectuată în cadrul operațiunii “Comoara pierdută”, declanșată marți dimineață.

Această operațiune este o ramificație a anchetei “Cui Bono” asupra unui sistem fraudulos de împrumuturi acordate de Caixa Economica Federal unor oameni politici, înalți funcționari și șefi de întreprinderi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.