Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Anchetă internă finalizată la DIP…

Anchetă internă finalizată la DIP după decesul lui Andrei Braguța: două demisii și o mustrare

Ion Braguța, tatăl lui Andrei, la mormântul acestuia/foto: crimemoldova.com

Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) anunță, într-un comunicat de presă că a finalizat cercetarea de serviciu cu referire la decesul deținutului Andrei Braguța în Penitenciarul nr.16-Pruncul. În rezultat, mai mulți angajați, care nu și-au îndeplinit corespunzător obligațiunile funcționale au fost sancționați disciplinar prin ordinul Ministerului Justiției, precizează DIP.

Astfel, pentru atitudinea neglijentă față de îndeplinirea obligațiunilor funcționale șefului adjunct al Penitenciarului nr.16-Pruncul și șefului Serviciului medical al Penitenciarului nr.13-Chișinău li s-a aplicat sancţiunea disciplinară concediere din sistemul penitenciar, iar șefului adjunct al Serviciului medical al Penitenciarului nr.13-Chișinău i s-a aplicat sancţiunea disciplina rămustrare.

Anterior, DIP și Ministerul Justiției au anunțat că cinci angajați ai DIP au fost suspendați din funcție, pe perioada unei achete interne care ar fi demarat pe 26 august: şeful adjunct al Serviciului medical și 2 ofiţeri de serviciu de la Penitenciarul 13 din Chișinău, dar și șeful adjunct al Penitenciarului nr. 16 (Pruncul) împreună cu medicul psihiatru al instituției.

DIP anunță că materialele acumulate în rezultatul cercetării de serviciu au fost expediate în adresa organelor procuraturii pentru a decide în contextul cercetărilor penale declanșate.

Departamentului Instituțiilor Penitenciare a inițiat o cercetare de serviciu pe cauza decesului deținutului Andrei Braguța în Penitenciarul nr.16-Pruncul la data de 26 august 2017.

ZdG a scris anterior că  un procuror cu o experiență de patru ani, un judecător de instrucție, ex-procuror, dar și un avocat din oficiu care evită să discute despre felul în care (nu) și-a apărat clientul, au făcut (in)justiție în dosarul lui Andrei Braguța, tânărul decedat în custodia statului, după ce a fost bătut. Ivan Filimon, procurorul care a gestionat dosarul penal deschis pe numele lui Braguța, este acum în concediu. Șeful său, însă, îi aprobă decizia de a solicita arest în izolator pentru tânărul care nu a oprit la solicitarea polițiștilor, iar ulterior i-a înjurat și l-a lovit pe unul dintre ei, provocându-i „vătămare corporală neînsemnată”. Cu judecătorul Iurie Obadă, care a admis demersul procurorului de a-l plasa pe Braguța în arest, și el în concediu, ne-am întâlnit la vila sa cu două niveluri din apropierea Chișinăului. Acesta pare convins că decizia luată de el a fost una corectă. „M-am gândit la securitatea lui”, justifică magistratul. Avocatul Vladislav Nevreanschi, oferit gratuit de stat pentru a-l apăra pe Andrei Braguța, a refuzat să discute despre dosar, spunând, eronat, că a lipsit de la ședința de judecată în care lui Braguța i-a fost aplicat arestul.