"Din punctul de vedere al guvernului federal, nu există niciun motiv de a pune la îndoială validitatea juridică a renunţării la compensaţii din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este definitiv reglată dintr-un punct de vedere legal şi politic", a spus purtătorul de cuvânt.

El a subliniat că Varşovia "a confirmat (că renunţă la compensaţii) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi 2004".

Guvernul polonez pune sub semnul întrebării validitatea renunţării la compensaţii în 1953, spunând că Varşovia, pe atunci membră a blocului comunist, acţiona sub presiunea URSS.

Premierul polonez Beata Szydlo, provenită din rândul partidului conservator naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS), a declarat joi că ţara sa are "dreptul" la compensaţii, dar că "decizia politică" de a face o astfel de solicitare nu a fost încă luată.

Relansarea acestei chestiuni survine după ce, la sfârşitul lunii iulie, liderul formaţiunii guvernamentale PiS, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că respinge responsabilitatea pe care o are pentru Al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a afirmat că Germania "îşi asumă responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial" şi că "nu poate exista niciun dubiu în legătură cu acest subiect".

"Germania a atacat Polonia. A fost începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, declanşat de Germania naţional-socialistă, şi începutul crimelor inimaginabile comise împotriva vecinului nostru polonez", a reamintit el în legătură cu subiectul invadării Poloniei la 1 septembrie 1939.

"Germanii nu au dreptul să uite şi nu vor uita niciodată ce i s-a făcut Poloniei în numele poporului nostru", a adăugat el.

Această nouă dispută germano-polonă se înscrie în contextul tensiunilor tot mai mari între Varşovia şi UE, care este îngrijorată de evoluţia statului de drept în Polonia din cauza unor reforme controversate. Angela Merkel a spus la sfârşitul lunii august că ''nu poate tăcea'' în faţa atingerilor aduse statului de drept în Polonia.

Comisia Europeană a ameninţat de asemenea cu declanşarea aplicării Articolului 7 din Tratatul UE dacă Polonia îşi menţine reformele în starea actuală. Această procedură inedită poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE.