„Fundaţia Pierre Berge — Yves Saint Laurent, Paris şi Fundaţia Jardin Majorelle, Marrakech, anunţă cu o imensă tristeţe decesul preşedintelui lor fondator Pierre Berge, survenit vineri, 8 septembrie 2017, la ora 05:39, la domiciliul său din Saint-Remy-de-Provence", o localitate din sud-estul Franţei, se afirmă în declaraţie remisă presei.

Cofondator şi administrator timp de 40 de ani al casei de modă Yves Saint Laurent, preşedinte al consiliului de supraveghere al grupului de presă Le Monde, militant al drepturilor persoanelor gay şi susţinător înfocat al fostului preşedinte socialist francez Francois Mitterand, magnatul Pierre Berge a murit în urma unei miopatii.

Jack Lang, fost ministru al Culturii în Franţa, a dat publicităţii vineri un comunicat de presă în care a ţinut să aducă un ultim omagiu „unui prieten minunat”.

„Fabulos filantrop, estet insaţiabil, genial antreprenor, om de cultură şi pasionat de diverse cauze, Pierre Berge era toate aceste lucruri în acelaşi timp şi chiar mai mult de atât, întruchipa un umanist care plasa destinul oamenilor în faţa tuturor celorlalte valori”, a declarat Jack Lang, scrie Agerpres.

Pierre Berge s-a căsătorit în martie 2017 cu americanul Madison Cox, un arhitect peisagist în vârstă de 58 de ani, vicepreşedinte al Fundaţiei Berge-Saint Laurent.

Moartea lui s-a produs cu doar câteva săptămâni înainte de inaugurarea a două muzee dedicate creaţiilor fostului său partener de viaţă Yves Saint Laurent, unul la Paris şi altul la Marakech, în Maroc.