Dodon abuzează de unele instrumente şi înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Armatei; Abuzurile acestuia vor fi discutate în CSS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege şi înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al Armatei, declară speakerul Andrian Candu, anunţând că la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) va propune să fie discutate „abuzurile” şefului statului în domeniul militar.

„Domnul președinte Dodon abuzează de unele instrumente care-i sunt oferite prin lege și consider că el înțelege greșit noțiunea de Comandant Suprem al Armatei. La următoarea ședință a CSS voi insista să fie pe ordinea de zi și subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv, a exerciţiilor militare şi pagubele care sunt aduce pentru securitate şi pentru Armată prin neparticiparea la exerciţii militare”, a declarat Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În opinia acestuia, neparticiparea la exerciţii militare presupune o scădere a capacităţiilor de apărare a Armatei şi cel care se face de vină trebuie să răspundă.

Acesta i-a transmis, totodată, şefului statului să nu uită că competentele sale sunt limitate prin lege. „Există un plan aprobat din timp și exercițiile înseamnă capacități suplimentare de luptă şi participare a Armatei, iar neparticiparea presupune că armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă, și atunci ce fel de Comandant ești dacă nu-ți pasă de armată”, se întreabă Candu.

Şeful statului Igor Dodon cere demisia viceministrului Apărării al Republicii Moldova, Gheorghe Galbura, precum şi retrogradarea tuturor celor implicați în exercițiul militar “Rapid Trident 2017′ din Ucraina, la care participă de asemenea militari americani și din alte țări membre ale NATO și din Parteneriatul pentru Pace.

În cadrul unei conferinţe de presă, Dodon a anunțat că îl va demite pe viceministrul Apărării al Republicii Moldova, Gheorghe Galbura, care execută ordinile premierului Pavel Filip şi ale oligarhului Vladimir Plahotniuc. De asemenea, acesta spune că vor fi retrogradați toţi cei 57 de militari care au plecat joi după amiază în Ucraina.

Totodată, astăzi, Dodon a semnat un decret prin care a interzis militarilor moldoveni să mai participe la exerciții militare în alte țări, fără permisiunea „comandantului suprem al forțelor armate”. El a spus că la semnarea acestui decret s-a ținut de prevederile Constituției.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...