Concluzie alarmantă: Miliarde de oameni pot consuma apă contaminată cu microfibre din plastic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din Statele Unite până în Indonezia, o echipă internaţională a analizat peste 150 de mostre de apă provenite din 14 ţări de pe cinci continente, descoperind că o majoritate covârşitoare dintre aceste mostre este contaminată cu bucăţi mici de plastic. Studiul scoate la iveală omniprezenţa plasticului în vieţile noastre moderne şi arată cât de puţin ştim despre impactul pe care îl are atât asupra mediului, cât şi asupra noastră.

Dintre toate ţările de unde s-au prelevat mostre, Statele Unite a stat cel mai rău la acest capitol, cu 94% dintre locurile unde apa a fost testată având plastic, scrie IFL Science.

Apa de la robinet a fost prelevată şi din zonele mai bogate, precum clădirea Congresului, pentru a elimina posibilitatea ca numai zonele sărace să fie predispuse la contaminare.

Specialiştii de la Orb Media, care au condus acest studiu, susţin că plasticul găsit în apă poate proveni dintr-o varietate de surse, de la spălarea hainelor sintetice, la cauciucul roţilor şi chiar de la vopseluri.

Deja se cunoaşte faptul că animalele sunt afectate de plastic. Spre exemplu, peştii pot consuma microfibre de plastic, iar apoi, la rândul lor, aceştia sunt consumaţi de oameni. Noul studiu scoate la iveală o metodă mai directă.

„Savanţii spun că nu ştiu cu exactitate cum aceste microplasticuri ajung în apa potabilă sau care sunt riscurile de sănătate”, precizează Molly Bingham, fondator şi CEO al Orb Media. Aceasta mai adaugă şi că „microplasticurile absorb substanţele chimice din mediul marin, iar apoi le eliberează când sunt consumate de peşti şi de mamifere. Sunt îngrijorată de implicaţiile cercetării noastre”.

Deşi lucrurile arată rău, acesta este un studiu singular care trebuie confirmat şi de altele asemănătoare, eventual cu mostre şi din alte zone de pe glob.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...