SUA: Directorul FBI nu a detectat „nicio urmă de interferență” din partea Casei Albe în ancheta privind Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, a declarat că nu a sesizat „nicio urmă de interferență” din partea Casei Albe în ancheta în desfășurare cu privire la presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, transmite Reuters.

Vorbind public pentru prima oară de la confirmarea sa la șefia FBI, Wray și-a exprimat joi încrederea în Robert Mueller, procurorul special care investighează dacă echipa de campanie a lui Trump a conspirat cu Rusia în timpul alegerilor.

„Vă pot spune cu toată încrederea că nu am detectat nicio urmă de interferență cu această anchetă”, a declarat Wray, într-un panel de discuții la Summitul pentru informații și securitate națională, desfășurat la Washington.

Christopher Wray a fost instalat la conducerea FBI după demiterea predecesorului său, James Comey, de către președintele Trump în luna mai.

Într-un interviu acordat NBC după demiterea lui Comey, Trump a recunoscut că s-a gândit la „chestia cu Rusia” atunci când a luat această decizie.

Ulterior, James Comey a declarat în Congres că, după părerea sa, Trump încercase să-l determine să abandoneze o anchetă a FBI referitoare la fostul consilier pentru securitate națională al președintelui, Michael Flynn, în cadrul investigației mai largi cu privire la rolul Rusiei, o mărturie care a ridicat întrebări cu privire la potențiala tentativă a lui Trump de a obstrucționa justiția.

Consilieri și aliați ai lui Trump au pus la îndoială independența și credibilitatea lui Mueller, arătând că acesta și-a angajat avocați care au făcut donații Partidului Democrat.

Christopher Wray a susținut însă că are un ‘enorm respect’ pentru Mueller, la rândul său fost director al FBI, pe care Biroul îl sprijină în anchetă prin agenți dedicați și alte resurse.

Wray și-a reiterat de asemenea încrederea într-un raport din luna ianuarie redactat de agențiile americane de informații care concluziona că Rusia a interferat în scrutinul din 2016, încercând să-i încline rezultatul în favoarea lui Trump, o concluzie contestată de președinte.

Înainte de confirmarea sa ca director al FBI, Wray a avut acces doar la o versiune neclasificată a acestui raport. „Nu am niciun motiv să pun la îndoială concluziile la care au ajuns oamenii muncitori care l-au elaborat”, a mai afirmat Wray.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...