Șeful diplomației britanice despre problema viitoarei granițe dintre UE și Marea Britanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a îndemnat vineri la găsirea unei soluții la problema viitoarei granițe dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie după ieșirea acesteia din bloc, insistând că nu este un lucru „imposibil de realizat”, transmite Reuters.

„Cred că putem coopera cu toții la identificarea unei soluții în acest aspect. Nu este ceva imposibil de realizat”, a declarat presei Boris Johnson la Tallinn, unde are loc reuniunea miniștrilor de externe din UE.

Ministrul de externe britanic s-a referit astfel la problema frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, unul din cele mai spinoase aspecte ale negocierilor de „divorț” dintre UE și Marea Britanie, lansate după decizia acesteia de a se retrage din blocul comunitar.

Uniunea Europeană a anunțat că discuțiile cu privire la viitoarele sale relații cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pot începe numai după ce toate cele 27 de state care vor rămâne în UE vor fi mulțumite de progresele înregistrate în trei domenii: drepturile cetățenilor UE de pe teritoriul britanic, „factura divorțului” dintre UE și Londra și frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

„Avem de un secol o zonă comună de liberă circulație între nordul și sudul Irlandei și o vom face să funcționeze în continuare”, a menționat Johnson.

Întrebat dacă are încredere că ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, va obține un acord cu UE, șeful diplomației britanice s-a declarat „absolut” convins și a subliniat că încrederea sa în acest sens este „de nezdruncinat”.

În schimb, omologul său irlandez, Simon Coveney, a atras atenția că apariția unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, după Brexit, ar pune în pericol deceniile de negocieri de pace, iar soluțiile avansate până acum de Marea Britanie nu sunt suficiente.

„Nu putem avea din nou pe insulă o graniță fizică, așa ceva va ridica bariere între comunități, va crea tensiuni, va submina procesul de pace a cărui construire a durat 30 de ani”, a declarat Coveney pentru Reuters la Tallinn.

UE dorește Londra să găsească soluții în problema frontierei comune astfel încât să se evite apariția unei așa-zise „frontiere dure” — ceea ce ar însemna în esență reinstalarea punctelor de control la graniță — și să fie menținut fragilul proces de pace nord-irlandez.

În același timp, în condițiile în care progresele în cele trei aspecte considerate cheie ale negocierilor de divorț se lasă așteptate, șeful diplomației de la Londra a subliniat vineri că Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, clauza legală a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, stipulează și abordarea problemei viitoarelor relații cu țara care pleacă din bloc.

„Articolul 50 arată clar că discuțiile despre plecarea unei țări din bloc trebuie să aibă loc în context cu cele despre viitorul relațiilor, și exact așa vom face”, a punctat Johnson.

La finele lui august, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat că nu va începe nicio negociere privind relația post-Brexit între UE și Marea Britanie atât timp cât nu vor fi rezolvate chestiunile legate de ieșirea Londrei din blocul comunitar.

Cele 27 de guverne care ar rămâne în UE după ieșirea Regatului Unit sunt preocupate în special că un eșec al negocierilor ar putea conduce la încetarea de facto a calității Marii Britanii de membru la 30 martie 2019, în conformitate cu Articolul 50, fără negocierea condițiilor divorțului, care ar evita un impas juridic pentru cetățeni și companii. O astfel de situație ar face improbabilă și asigurarea unui acord rapid de liber schimb cu UE pe care Londra îl vizează pentru perioada post-Brexit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...