"Ideea acestei lucrări s-a născut în urmă cu un an, atunci când am visat un copil care se uita peste frontieră", a povestit artistul, ale cărui colaje spectaculoase se inserează în spaţiul public.

Pentru a-şi realiza proiectul, JR s-a întâlnit cu artişti din Tecate şi din oraşul vecin Tijuana.

Fără a beneficia de ajutorul autorităţilor, artistul s-a bazat doar pe colaborarea cu locuitorii acestui stat mexican care se învecinează cu California.

Confruntat cu interdicţia de a-şi plasa fotografia pe gardul metalic amplasat de autorităţile americane, JR a instalat-o pe terenul unei familii modeste, care a fost de acord şi ca cel mai tânăr membru al familiei să servească drept model pentru fotografia în alb şi negru.

Copilul se numeşte David Enrique şi este poreclit "Kikito, iar în imagine "Kikito" poate fi văzut privind curios spre partea cealaltă a gardului.

Instalarea, care a durat trei luni, a fost finalizată imediat după anularea de către preşedintele american Donald Trump a programului Daca care proteja circa 800.000 de tineri fără acte care au ajuns în Statele Unite în timpul copilăriei, dintre care o mare majoritate mexicani.

"Nu am ştiut că programul Daca va fi anulat de Statele Unite", a declarat artistul.

JR, care şi-a început cariera desenând graffiti la Paris, a expus anterior portrete uriaşe ale palestinienilor şi israelienilor pe zidul din Gaza.

Artistul a devenit însă cunoscut datorită colajelor sale fotografice, de mărimi impresionante, expuse în favelele din Rio, la Shanghai, New York sau în Nepal.

Timp de o lună, "Kikito" va urmări cu atenţie ce se întâmplă de cealaltă parte a frontierei, la vecinul său nordic.