Actualitate

Cum îţi ajuţi copilul când acesta face o criză de isterie în public?

Isteria prin ochii copilului.

Imaginați-vă o astfel de situație – tu, un copil de 3 ani, care ai petrecut o zi întreagă la grădiniță, fără să-ţi vezi părinții, înconjurat de o mulțime de copii. Pe parcursul zilei ai trăit multe de toate – jocuri, certuri, nereușite, căderi, dispoziția educatoarei…etc. 

Şi uraaa, întâlnirea mult așteptată. Mama cu sufletul la gură, te cheamă, te îmbracă rapid şi te duce la magazin sau în altă parte unde ea are lucruri importante de făcut. Tu ai atâtea să-i spui, sau poate eşti trist, îţi dorești să mănânci, sau să dormi, sau nu te simţi bine.

În magazin e cald, o mulțime de oameni, iar tu îţi dorești exact acest urs şi nicidecum suc sau mere. Ești destul de supărat, îţi doreşti atenție şi înțelegere, ceri ursul, iar ţie ţi se spune – nu, mărul e mai benefic pentru sănătate. Şi în acest moment nu mai auzi şi nu mai vezi nimic, confuzie şi întuneric. Iar de undeva se aude strigătul mamei “Te-ai sculat rapid, că te lovesc, cum nu ţi-e rușine să ștergi podeaua, oamenii se uită…”

După care, mama iubită îşi iese din fire şi te loveşte. Acum te simți mai rău, mai dureros. Iar apoi, cu voce tare te anunță că pleacă. Ești speriat, rănit, nu-ţi mai poţi controla emoțiile – “oare, mama într-adevăr va pleca şi mă va lăsa aici?”

Acum puneți întrebarea: Cum crezi, tactica descrisă mai sus te va ajuta să te liniștești, fiind nu copil, ci adult?

Când cineva strigă, te lovește, te amenință că pleacă – te simți mai ușor? Ce-ţi doreşti în momentul isteriei, sau în situația când emoțiile îţi iese de sub control? Se deosebesc necesitățile şi dorințele tale, de cele ale unui copil care nu are experiență, cunoștințe şi forțe pentru a trăi atât de multe emoții, într-o perioadă atât de scurtă de timp?

Cum îți ajuți copilul în acest caz?

1. Arată-i că ești calmă şi că ești alături de el.

2. Încearcă să intri în contact cu copilul: cu privirea, cu cuvintele, ridică-l de pe podea, ia-l în brațe, dacă nu dorește, atunci îmbrățișează-l. Fă aceasta calm, fără agresiune.

3. Vorbeşte cu el cu voce înceată şi liniștită, chiar dacă înțelegi că încă nu te aude. Continuă să vorbești, încercând să-l calmezi şi alină-l.

4. Poți să-l legeni cum făceai când era mic.

5. Du-l într-un loc mai puțin aglomerat.

6. Când vei stabili contact cu copilul şi vei înțelege că s-a liniștit, calm şi pe scurt descrie-i situația – “Te-ai supărat, țipai şi plângeai tare. Nu trebuie să mai faci acest lucru”. Explică-i copilului detaliat sau mai pe scurt – în funcție de vârsta lui.

7. Încearcă să duci copilul acasă şi să-l distragi cu o joacă. În funcție de temperament, copiii se detașează de isterie într-o perioadă diferită de timp. Cuiva îi ajunge o oră, altcineva are nevoie de jumătate de zi să treacă peste o astfel de criză emoțională.

Ce nu trebuie să faci în timpul unei crize de isterie:

1. Să-ţi pierzi cumpătul.

2. Să strigi la copil şi să-l cerți.

3. Să-l pedepsești fizic.

4. Să-l ameninți că pleci.

5. Să i te alături cu mânia, iritarea şi răutatea ta.

Sursa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *