Dodon face zarvă în zadar: Armata sfidează o interdicție a lui, dar rămâne în câmp legal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relația președintelui Dodon, comandant suprem al forțelor armate, cu Armata Națională a Moldovei pare să se complice. Șefii de la Armată au decis să trimită un contingent de 57 de militari la aplicațiile din Ucraina. Contrar unei interdicții impuse de șeful statului, la aplicațiile din Ucraina („Rapid Trident”) va participa un contingent de 57 de militari.

Miercuri, în a doua jumătate a zilei, cei 57 de militari ai Armatei Naționale a Moldovei și-au primit echipamentul necesar pentru participarea la antrenamentele de la Lvov, iar presa de la Chișinău scrie joi că militarii moldoveni au pornit deja spre Ucraina. Potrivit ofițerului de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu, armata nu este subordonată politic nimănui. La rândul său, comandantul contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, a menționat că scopul aplicaţiilor din Ucraina este de a dezvolta nivelul de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, în vederea participării ulterioare în cadrul misiunilor de menţinere a păcii, conform DW.

Joi, a apărut o ediție specială a „Monitorului Oficial” în care a fost publicată Hotărârea Guvernului de miercuri prin care s-a permis participarea militarilor moldoveni la stagiul din Ucraina. În „Monitor” nu a fost publicat, însă, și decretul de ieri semnat de Igor Dodon prin care a suspendat această hotărâre a Guvernului. Prin urmare, decretul restrictiv al șefului statului nu a intrat în vigoare. Aceasta înseamnă că, juridic, nu există impedimente pentru participarea militarilor moldoveni la aplicațiile din Ucraina.

Surse din Guvernul de la Chișinău au comunicat pentru DW că, „având în vedere practica din ultima vreme chiar și din țări-membre ale Uniunii Europene, nu este exclus ca Guvernul pur și simplu să nu publice decretul o perioadă relativ lungă”. Sursa a invocat exemplul Poloniei, când Guvernul nu a publicat hotărârile Curții Constituționale și a continuat să aplice legile declarate neconstituționale – o situație descrisă inclusiv în documente ale Comisiei de la Veneția.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...