Petro Poroșenko ar putea susține legea care interzice copiilor români să învețe în limba maternă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul de la Kiev a adoptat pe 5 septembrie o lege care prevede ca învățământul să se desfășoară exclusiv doar în limba ucraineană. Această lege reprezintă o lovitură dură primită de numărul însemnat de etnici români ce trăiesc în Ucraina.

Pentru a fi implementată, legea trebuie să fie aprobată de președintele Petro Poroșenko, dar dacă e să ne luăm după discursul anual susținut în fața parlamentarii, acesta va aproba mai mult ca sigur această lege. El a spus în respectivul discurs că noua școală ucraineană îşi deschide larg uşile în faţa unei noi generaţii de ucraineni – competenţi, patriotici, deschişi către lume, informează segodnea.ua, citată de bucpress.ro.

Prevederile votate de parlamentarii ucrainieni la legea educație vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2018 și vor schimba semnificat situația din prezent în care există școli în limbi ale minorităților naționale, precum cea română sau maghiară, două comunități cu un număr important de persoane.

„Legea introduce o interdicție efectivă a învăţământului în orice altă limbă, decât în limba ucraineană. În a doua lectură a legii a fost adoptată următoarea normă: începând cu anul 2018 clase cu predarea disciplinelor în limbile minorităţilor naţionale vor fi în şcolile primare /cl. I-IV/. Începând cu clasa V-a va fi eliminată predarea obiectelor în limbile minorităților naționale. Din anul 2020 predarea materiilor în limbilie minorităţilor va fi introdusă şi în clasele primare. Deci, începând cu anul 2020 procesul de eduaţie în Ucraina va fi totalmente în limba ucrainenaă”, scrie publicaţia ucraineană strana.ua.

În ciuda faptului că românii din Ucraina vor avea de suferit în urma acestei legei votate de Parlamentul de la Kiev, autoritățile române nu au făcut nimic semnificativ până în prezent pentru a sări în sprijinul lor. Abia, joi, în ședința de guvern, premierul Tudose a luat act de această situația, dar nu a anunțat nimic concret privind felul în care reacționează guvernul român sau ce măsuri iau pentru a îi ajuta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...