Găgăuzia este cea mai cheltuitoare regiune din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul executiv al Găgăuziei, consiliile raionale din Hâncești, Ungheni, Cahul și Orhei sunt autoritățile locale de nivelul II care au înregistrat cele mai mari cheltuieli în anul 2015. De remarcat este faptul că autoritățile găgăuze au cheltuit 190 de milioane doar pentru învățământ – mai exact 72% din totalul cheltuielilor executa te și doar 0,54% sau un milion jumătate de lei pentru ocrotirea sănătății, mai arată portalul de date deschise www.localbudgets.viitorul.org, unde cetățenii pot acum afla cum sunt cheltuiți banii publici.

Conform portalului, cele mai puține cheltuieli publice locale în anul 2015 au fost utilizate pentru menținerea ordinii publice și apărarea națională.

Portalul online, care include peste 1 100 000 de date și o hartă interactivă, prezintă nivelul de transparență a gestionării finanțelor publice în 898 de localități și 32 de raioane ale țării, inclusiv dintr-un raion din stânga Nistrului. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare în ultimii opt ani.

Astfel, potrivit site-ului www.localbudgets.viitorul.org în anul 2015, primăriile din Moldova au cheltuit cel mai mult pentru învățământ, gospodărie comunală și infrastructura drumurilor.

Astfel, municipiul Chișinău a cheltuit aproape un milion jumătate de lei pentru învățământ, în special pentru învățământul secundar și cel preșcolar; Bălțiul a cheltuit 200 de milioane pentru acest sector, în timp ce Ungheni a investit cea mai mare parte a bugetului municipal (32%) în instituțiile preșcolare de învățământ – 28 milioane lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...