/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

20 de zile de arest pentru polițiștii din dosarul Braguța. Procurorul: Sunt învinuiți că au tolerat violența

missing
07 septembrie 2017, ora 18:36

Polițiștii au fost aduși la Judecătoria Rîșcani fără cătușe. Nici astăzi, cei trei oameni ai legii nu au făcut declarații și au intrat în judecătorie, alergând.

Primul, care a primit 30 de zile de arest în Penitenciarul 13 a fost deținutul Boris Bologan, care se afla în izolatorul poliției pentru furt. Avocatul lui susține că acesta s-a aflat într-o celulă cu Andrei Braguța doar o zi. Boris Bologan susține că nu l-a bătut pe Braguța, dar colegii săi de cameră l-ar fi legat pe tânăr pentru că era agresiv.

Cu ce poți să-l legi? Dacă sare în cap la matale, să sară cineva, ce ai face?”, a spus suspectul Boris Bologan.

Deținutul a repetat că Andrei Braguța a fost adus la ei în celulă deja bătut. Anterior, același lucru l-a declarat, în exclusivitate pentru TV8, și un angajat al Izolatorului în care a fost deținut Braguța.

El avea niște vânătăi. Când a fost reținut, el a fost dus la Salvare și el avea hârtie că a fost la medic”, a declarat un angajat al Izolatorul de detenție provizorie.

Avocatul lui Bologan susține că va contesta mandatul de arestare la Curtea de Apel.

Clientul meu colaborează cu organul de urmărire penală, asta nu înseamnă că el își recunoaște vina. El colaborează în stabilirea adevărului pe acest caz, a expus mai multe detalii cum au avut loc aceste circumstanțe”, afirmă avocatul Silviu Burlacu.

Ironia sorții – potrivit unor informații, deținutul Boris Bologan și Andrei Braguța ar fi consăteni.

El nu a participat la careva acțiuni de violență în privința lui Braguța Andrei, mai mult ca atât ei au fost săteni care este rostul de a aplica mîsuri de violențe dacă te cunoști”, a menționat Silviu Burlacu, avocat.

Cu o pedeapsă mai blândă s-au ales cei trei polițiști. Aceștia au primit câte 20 de zile de arest în izolatorul Centrului Anticorupție.

Având în vedere funcția care au deținut-o în calitate de gardieni dar și funcția de polițiști, conform standartelor, sunt plasați în izolatoare în care nu poate fi pusă viața în pericol viața sau sănătatea acestora”, a explicat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Unul dintre cei 10 procurori care instrumentează dosarul morții lui Andrei Braguța susține că polițiștii ar fi permis maltratarea tânărului.

Violența nu a fost aplicată nemijlocit de către polițiști dar aceștia sunt învinuiți că au tolerat violența în privința lui Braguța. Astfel și ei și-au captat calitatea de subiecți a infracțiunii de tortură”, a precizat procurorul Ruslan Lupașcu.

Acuzatorul susține că sunt examinate toate probele pentru a stabili gradul de vinovăție al suspecților.

Este vorba de declarațiilor unor martori și declarațiile învinuiților, sunt înregistrări video. Noi la moment le analizăm nu pot să vă spun tot ce se vede, ele sunt într-un număr foarte vast se lucrează în permanență asupra lor”, a declarat procurorul Ruslan Lupașcu.

Avocatul familiei Braguța susține că încă nu a putut examina imaginile video nici de la reținerea lui Andrei, nici pe cele din Izolatorul în care ar fi fost bătut, deși le-a cerut și de la poliție, și de la procurori.

„Bănuim că toate au fost ridicate de către Procuratură și o să se invoce că nu le mai au și că toate sunt transmise la Procuratură. Dar totuși le vom cere pentru a începe investigația noastră”, afirmă avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Andrei Braguța a fost reținut la 15 august, după ce ar fi depășit limita de viteză și s-ar fi luat la harță cu poliția de patrulare. Ulterior, el a primit 30 de zile de arest în Penitenciarul 13 din capitală, dar a fost plasat în Izolatorul poliției, fiind refuzat de cei de la penitenciar. La 10 zile de la reținere, Braguța a decedat în condiții suspecte la Spitalul Penitenciarului „Pruncul”. Oficial, cauza decesului este „pneumonie purulentă”, dar părinții băiatului susțin că acesta ar fi decedat după ce a fost bătut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram