(DOC) Ministerul Culturii se întoarce împotriva CMC: Scuarul de lângă Muzeul de Arte ar putea fi transformat în depozit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat pentru anularea deciziei din 2015, prin care Scuarul Ghibu era cedat Muzeului de Arte pentru construcția unui depozit, directorul muzeului a convins responsabilii din cadrul Ministerului Culturii să semneze o cerere prealabilă către CMC, prin care solicită Consiliului să-și anuleze ultima decizie și să cedeze scuarul Muzeului de Arte.

Activistul civic, Victor Chironda, care a inițiat un proiect de amenajare a scuarului, anunţă că după ce CMC a decis ca scuarul de lângă Muzeul de Arte să fie amenajat, Ministerul Culturii insistă se fie transformat într-un depozit, asta după ce directorul muzeului „a fost profund nemulțumit și a început o campanie de lobby pentru întoarcerea scuarului acaparat”.

„Se pare că directorul muzeului a convins Ministrul Culturii să semneze o cerere prealabilă către CMC, prin care solicită Consulului să-și anuleze ultima decizie și să cedeze scuarul Muzeului de Arte. În caz că CMC nu dă curs solicitării, Ministerul Culturii va ataca în judecată Consiliul Municipal Chișinău”, anunţă Chironda.

Acesta se declară şocat de atitudinea directorului muzeului, Tudor Zbîrnea, deoarece un depozit pentru muzeu e mult mai în „interesul public” decât un scuar amenajat pentru oameni.

În context, acesta cere chişinăuienilor să ia atitudine şi să se implice în apărarea acestui spațiu public urban.

Activistul mai anunţă că, în cel mai scurt timp, acesta va prezenta la Consiliul Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii proiectul pentru reamenajarea Scuarului Ghibu, după care va depune actele pentru obținerea certificatului de urbanism.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...