Proiectul de lege privind retragerea din UE este un punct central în planul guvernului de a ieşi din blocul comunitar în 2019, desfăcând legăturile Marii Britanii cu legislaţia UE după peste 40 de ani şi anulând tratatul prin care Londra a devenit membră a blocului comunitar în 1972.

Parlamentul va începe să dezbată joi 'principiile centrale' al proiectului de lege, care încearcă în mare parte să transplanteze legislaţia UE în cea britanică. Parlamentarii vor vota luni dacă proiectul de lege poate trece la următoarea etapă din procesul său legislativ, când va putea fi modificat.

O trecere a sa fără probleme prin Parlament este importantă pentru guvern, în urma criticilor de la Bruxelles privind strategia Londrei asupra Brexit-ul şi după o serie de scurgeri în presă, inclusiv o scrisoare adresată marilor companii prin care li se cere să aprobe planurile guvernului.

"Proiectul de lege de abrogare (a legăturilor cu UE — n.r.) ajută la obţinerea rezultatului pe care britanicii l-au votat, prin anularea rolului UE în legislaţia din Britanie. Dar este de asemenea cel mai important pas pe care îl putem face pentru a preveni riscurile pentru cetăţeni şi companii, deoarece oferă certitudini juridice", a precizat May într-un comunicat.

"Am lăsat timp pentru o analiză parlamentară corespunzătoare a legislaţiei privind Brexit-ul, aşa că sunt nerăbdătoare să văd contribuţiile parlamentarilor din Camera Comunelor. Dar această contribuţie ar trebuie să se potrivească la scopul nostru comun: să contribuie la a obţine cel mai bun Brexit pentru Marea Britanie", a adăugat ea.