Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   UPDATE: Ultima oră: Pe portalul…

UPDATE: Ultima oră: Pe portalul instanțelor A DISPĂRUT posibilitatea de a căuta dosare după nume și de la rubrica „Agenda Ședințelor”

După ce Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) au scos de pe portalul instanțelor de judecată posibilitatea de a căuta hotărâri judecătorești după numele persoanelor implicate în dosare, ASTĂZI, 7 septembrie, această posibilitate a dispărut și de la rubrica Agenda Ședințelor, fiind astfel imposibil pentru jurnaliști, avocați, dar și pentru alte persoane interesate să afle informații despre un dosar, inclusiv date despre următoarele ședințe sau despre hotărârile care au fost luate și care trebuie să fie publice. 

Singura posibilitate pentru a afla informații despre un dosar este să cunoști numărul electronic al dosarului, care se oferă doar părților de pe dosar, care se prezintă la ședință.

Solicitată de ZdG, Valentina Grigoriș, șefa AAIJ ne-a spus inițial că nu cunoaște nimic despre aceste modificări. Aceasta ne-a cerut să revenim peste 10 minute, pentru a se informa. Ulterior, aceasta ne-a anunțat că nu cunoaște motivele pentru care au dispărut casetele din motorul de căutare, dar a dat asigurări că nu se lucrează la eliminarea instrumentelor, la mijloc fiind deficiențe tehnice.

ZdG va reveni la subiect!

La începutul lunii februarie 2017, ZdG scria că portalul instanţelor de judecată din R. Moldova afişa, de câteva săptămâni, o nouă interfaţă, iar cei care îl accesează nu mai pot căuta, după numele şi prenumele inculpaţilor, hotărârile de judecată în care aceştia figurează, ci doar după numărul electronic al unui dosar.

Acest fapt practic îngrădea accesul jurnaliştilor, dar şi tuturor cetăţenilor care doresc să afle detalii despre procesele şi hotărârile judecătoreşti în care figurează inclusiv funcţionari judecaţi, dar şi alte persoane care au ajuns în faţa instanţei, fiind judecate într-un proces public. Decizia Agenţiei de administrare a instanţelor judecătoreşti din subordinea Ministerului Justiţiei a stârnit un val de critici din partea persoanelor care vin în contact cu justiţia.

După presiunile societății civile, care a cerut acces la informațiile de pe portalul instanțelor naționale de judecată, la 14 februarie, la secțiunea „agenda ședințelor” a fost introdusă căsuța de căutare în baza numelui și prenumelui părților pe dosar.

Joi, 7 septembrie 2017, căutarea dosarelor în Agenda Ședințelor, după numele inculpaților sau participanților la un proces de judecată a dispărut din nou.

UPDATE: La câteva minute după ce am publicat această informație, pe portal a reapărut posibilitatea de a căuta, în agenda ședințelor, dosare după numele persoanelor. 

UPDATE 2: Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești informează pe portalul instanțelor de judecată că astăzi, 07.09.2017, între orele 12.00 – 14.00 au apărut unele deficiențe tehnice de accesare a informației plasate pe Portalul Instanțelor Naționale de Judecată. Comunicăm că informația de conținut a portalului nu va suferi careva modificări, iar deficiențele apărute au fost remediate.