Noi nu l-am bătut, noi ne-am apărat. Poliţia e vinovată în tot. Poliţia l-a adus bătut în celulă. Toţi băieţii strigau să-l scoată afară, ei nu vroiau să-l scoată. El era bătut tare, singur spunea că m-au bătut. Noi am cerut să cheme ambulanţa, ei stătea şi se uitau, râdeau după uşă”, a povestit unul dintre deţinuţii care au compărut ieri în faţa instanţei.

Mai mult, acesta a declarat că poliţia face presiuni asupra sa şi a familiei sale ca să-şi asume vinovăţia.

Ulterior, au fost escortaţi şi angajaţii MAI care au fost de gardă atunci când Brăguţă ar fi fost bătut de alţi deţinuţi. Aceştia, la rândul lor, şi-au negat vina.

Procurorul care conduce urmărirea penală a declarat că o parte dintre învinuiţi colaborează cu ancheta, însă niciunul nu-şi recunoaşte vina. Acuzatorul a refuzat însă să ofere mai multe detalii, făcând trimitere la secretul anchetei, şi a declarat că ulterior va oferi detalii. 

Acuzatorul a mai declarat că ieri a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele unui alt coleg de celulă cu Andrei Brăguţă. Menţionăm că Andrei Brăguţă a murit la sfârşitul lunii august, fiind plasat în penitenciarul 16. El a fost reţinut după ce s-a luat la ceartă cu poliţiştii de patrulare, în timp ce venea de la Bălţi la Chişinău. În izolator a fost chemat serviciul 903, iar medicii au insistat asupra transportării lui Brăguţă la spital, dar poliţiştii au refuzat. Deşi era la evidenţa medicului psihiatru, el a fost plasat în arest, iar judecătorul de instrucţie a decis eliberarea unui mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Oficial, bărbatul de 32 de ani a murit de insuficienţă respiratorie, bronhopneumonie purulentă. În urma acestui caz, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut demisii la nivel înalt, dar deocamdată apelul lor a rămas fără răspuns.