Achizițiile publice din Republica Moldova vor fi monitorizate electronic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondul regional de investiții Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) a semnat joi, 7 septembrie, cu Ministerul Finanțelor, BERD și șapte ONG-uri locale un Memorandum de colaborare pentru dezvoltarea și utilizarea unui instrument electronic de analiză și monitorizare a sistemului de achiziții publice din Republica Moldova.

WNISEF va acoperi toate cheltuielile și va transmite gratuit Ministerului Finanțelor modulul electronic Business Intelligence (BI), care va asigura accesul deplin la informațiile de interes public și va genera rapoarte privind procedurile de achiziții publice efectuate prin noul sistem MTender. Instrumentul propus va integra și datele pe anii precedenți care sunt disponibile la Agenția de Achiziții Publice, conform IPN.

Astfel, fondul vine să sprijine reforma sistemului de achiziții publice din Moldova, lansată anul trecut, alăturându-se altor donatori precum BERD și Delegația UE.

În cadrul evenimentului, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că acest instrument va îmbunătăți capacitatea societății civile de a monitoriza cum funcționează noul sistem electronic de achiziții publice MTender.

„Ministerul Finanțelor, la rândul său, va folosi experiența ONG-urilor pentru crearea unor rapoarte interactive și pe înțelesul publicului”, a menționat ministrul.

Irina Ozymok, manager de program Dezvoltarea economică locală, WNISEF, a spus că succesul reformei achizițiilor publice se bazează pe triunghiul cooperării – stat, mediul de afaceri și societatea civilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...