(DOC) Dodon tună şi fulgeră: Verifică unitățile militare pentru a vedea dacă militarii au plecat în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele, la prima oră, a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga situația minuțios, prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și retrogradarea responsabililor în gradele militare, asta după ce Hotărârea de Guvern cu privire la participarea unui contingent militar din 57 de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfășurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, în perioada 7-23 septembrie curent, a fost publicată în „Monitorul Oficial”, noaptea aceasta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, noaptea, poate chiar și după miezul nopții, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina.

„S-au obișnuit să ia decizii noaptea”, comentează Ceban, adăugând că „deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova”.

Totodată, acesta anunţă că Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către Președintele Republicii Moldova, imediat după publicare. „A trebuit s-o facem, cu regret, tot la miezul nopții și rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Curții Constituționale”, mai anunţă Ceban.

În ciuda opoziției președintelui Igor Dodon, un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa, în perioada 7-23 septembrie curent, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, anunţa aseară ministerul Apărării.

Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Sursa a menţionat că în cadrul activităţii, militari din 14 ţări îşi vor testa interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

Efectivul moldovenesc este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 „Moldova”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...